GERARD ARDANUY, regidor del districte de l'Eixample "Abans de l'inici de l'estiu vam anunciar que les obres s'havien fet de manera satisfactòria, que les proves i les mesures que s'havien fet tècniques havien donat bé i per tant amb total seguretat doncs tornarà a estar oberta al públic donant el servei que tots volem que sigui que és de qualitat." Els fulls informatius a les portes de la biblioteca ja són història. Ha estat vuit mesos tancada, però els usuaris sabien perfectament la data de reobertura. NEUS SOLSONA "Ya estabamos esperando, el primer día y ya hemos venido." Aquests mesos d'obres han servit per canviar-ne el terra per un de més conductiu i connectar tot el mobiliari a una presa de terra. També se n'ha millorat la ventilació. Tot plegat, arran dels 11 casos de lipoatròfia detectats entre els treballadors del centre. WALTER LLORACH, director Biblioteca Esquerra Eixample - Agustí Centelles "La veritat és que esperavem que les reformes no fossin de tanta envergadura com per haver de tancar 8 mesos. S'han fet moltes més reformes de les que eren necessàries però des de l'Ajuntament s'ha volgut anar sobresegur." De fet, la biblioteca ha reobert renovada per fora, però també per dins. Aquest temps d'aturada ha servit per recuperar fons en rotació d'altres biblioteques i també comprar nou material. En total, s'han recuperat 6.000 exemplars. "Ara tenim tot el fons que teníem quan vam inaugurar més el què hem comprat, perquè encara que haguem tancat 8 mesos la biblioteca virtualment ha funcionat. Després de tants mesos tancats els usuaris ho han tornat tot i ara ho tenim tot fresc per oferir-ho a la gent." I molts usuaris ho saben, per això han tornat de seguida a aquesta biblioteca. PERE SADURNÍ, usuari "Els llibres estan més ben exposats i més actualitzats, sobretot els d'informàtica. És més agradable que algunes que s'han quedat més envellides." POL BARISI, usuari "I ara que l'han obert he vingut des del primer dia per avançar una mica i per començar el curs havent estudiat. I per avançar el treball de recerca sobretot." A banda de la biblioteca l'altre equipament que també reobrirà d'aquí a pocs dies serà l'Escola Bressol el Roure, ubicada al mateix edifici. I ho farà dijous que ve dia 12, coincidint amb l'inici de curs.

El regidor del districte de l’Eixample, Gerard Ardanuy, assegura que la Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles torna a obrir “amb total seguretat”. Afegeix que l’equipament ha superat les proves i mesures tècniques que s’han aplicat per solucionar la síndrome de l’edifici malalt. Fins al 24 de setembre funcionarà en horari d’estiu, i a partir del dia 25 obrirà de dilluns a dissabte al matí i a la tarda. També podrà recuperar la normalitat l’Escola Bressol El Roure, ubicada al mateix edifici. El centre reobrirà amb l’inici de curs, el 12 de setembre.

La biblioteca va tancar a mitjan mes de desembre. No va ser el primer cop que l’equipament suspenia el servei per casos de lipoatròfia semicircular. Els primers es van detectar el 2011, cinc mesos després de la inauguració. El març de 2012 s’hi van fer treballs durant dos dies, però no van servir per evitar nous casos.

La reforma ha servit per modificar el sistema de climatització i mantenir un nivell d’humitat a l’ambient òptim, i se n’ha canviat el paviment per un que neutralitza les càrregues electroestàtiques. També s’hi ha introduït nou mobiliari, que dissipa l’electricitat estàtica, com cadires no conductives. La remodelació ha costat més de mig milió d’euros. El tancament s’ha aprofitat per recuperar 6.000 exemplars del fons que estaven en rotació en altres biblioteques i s’ha comprat material nou.

En total, es van confirmar 15 casos de lipoatròfia semicircular: dos treballadors de l’escola bressol, dos infants i 11 treballadors de la biblioteca.

La lipoatròfia semicircular

La lipoatròfia semicircular és una alteració benigna del teixit adipós subcutani, és a dir, la capa de greix situada sota la pell. Es caracteritza per l’enfonsament de la pell en una o més bandes en forma de semicercle. Normalment, apareix a les cuixes i els avantbraços. Tot i que no té un tractament mèdic específic, és una lesió reversible, que desapareix pocs mesos després de desaparèixer els factors que l’han desencadenada. Una de les causes és l’acumulació d’electricitat estàtica al lloc de treball.