Des de la setmana passada els treballadors de la Biblioteca Agustí Centelles han començat una campanya informativa per explicar als usuaris el problema que tenen. 12 dels 15 treballadors estan diagnosticats de lipoatròfia semicircular, una malaltia provocada per l'entorn en què treballen, per exemple per excés d'electricitat estàtica. És una dolència, però, que no és prou greu perquè els afectats puguin demanar la baixa. ESTHER OLIUS, treballadora de la Biblioteca Agustí Centelles "És una dolència que vol dir que són unes marques a la pell, a mi no m'inclinen la vida. Aquestes barques al greix corporal vol dir que et deformen els braços, les cames, la pregunta és què et passa per dins?" Les obres que es van fer fa uns mesos per solucionar el problema, com arrodonir els angles o canviar el paviment, no han funcionat. Des que es van fer aquests canvis se n'han diagnosticat tres casos nous, i els afectats ja fa un any que estan exposats a la malaltia. Per això, si s'han de fer canvis més importants s'hauria de tancar la biblioteca temporalment. WALTER LLORACH, director de la Biblioteca Agustí Centelles "Demà dimarts tenim la visita d'uns especialistes en el tema per tal de fer un estudi epidemiològic. I de cara a dijous vindran uns experts a fer una auditoria de l'edifici. Depèn del tipus d'obres que s'hagin de fer, el més probable és que la biblioteca hagi de tancar una temporada de cara al públic." El cas de la Biblioteca Agustí Centelles no és l'únic a Barcelona. El fenomen de l'edifici malalt acostuma a aprèixer en edificacions acabades de fer i mai no s'ha acabat de saber exactament quina n'és la causa.

És el fenomen conegut com a edifici malalt. La Biblioteca Agustí Centelles no és l’únic edifici a Barcelona que té aquest problema i encara no se sap ben bé com solucionar-lo ni què el causa exactament. En aquest cas ja es van fer unes obres per solucionar-ho però no han servit per a res. Per això si s’hi han de tornar a fer obres, ja serien més importants i obligarien a tancar el centre temporalment.

Els treballadors han començat una campanya per informar els usuaris del que els passa. Alguns d’ells ja han notat alguns símptomes de lipoatròfia semicircular.