Durant tota la nit l'obsessió ha estat trobar persones o cossos sota les runes dels edificis. Però les tasques de recerca són complicades i els resultats lents. Les comunicacions no funcionen i molts camins i carreteres han quedat afectats. Moltes zones rurals estan aïllades. A hores d'ara les xifres de víctimes mortals ja sumen més de 2.000 i es calcula que hi ha prop de 5.000 ferits. ANIL BHAI "De moment, no hi ha electricitat, ni aigua a la ciutat així que la gent necessita menjar, aigua i electricitat. El govern hi està treballant i demanant a la gent que no es mogui i que s'ajudin els uns als altres." ALBERT LLAMBÍ "Bastant caòtic, no hi havia connexions de cap mena, no sabíem cap a on anar, què fer. Seguir el consell que era estar al carrer aquí. Tothom està al carrer, òbviament, tothom. Hi ha gent estesa, dormint." Els supervivents omplen les esplanades on es redueix el risc de quedar colgats si hi ha més rèpliques del terratrèmol, com la de 6,7 graus que ha tornat a sacSejar el Nepal al matí. XAVIER GARCIA "Un altre cop hem tornat a l'hotel perquè hi ha hagut rèpliques, però després, bé. Estem a l'espera, tampoc no pots fer gaire cosa més que esperar i confiar que la cosa no sigui més greu, sobretot ja per a la gent d'aquí, que no tenen les facilitats que tenim nosaltres, que som en un lloc més tranquil." Des d'arreu s'està preparant ajuda humanitària. Les properes hores encara són perilloses perquè es tem que hi hagi més rèpliques. Un dels llocs més afectats tant pel terratrèmol com per les rèpliques és l'Everest, on hi ha hagut 17 morts. Al camp base hi havia centenars d'alpinistes preparats per fer el cim en les properes setmanes. Entre ells els catalans Ferran Latorre i Núria Piques, situats en un campament al Makalu. A través de les xarxes han anat informant del seu estat.

Si l’epicentre del gran terratrèmol d’ahir es va situar a l’oest de la capital Katmandú, el de 6,7 graus d’aquest diumenge ha estat a 81 km a l’est, però s’ha tornat a sentir a tot el país, a Nova Delhi i pràcticament tot el nord de l’Índia i Bangla Desh. La xifra de morts ja supera els 2.400 i la de ferits, uns 6.000. Durant tota la nit l’obsessió ha estat trobar persones o cossos sota les runes dels edificis. Però les tasques de recerca són complicades i els resultats, lents. Les comunicacions no funcionen i molts camins i carreteres han quedat afectats. Moltes zones rurals estan aïllades.

L’Anil Bhai ens ha explicat des de Katmandú que, “de moment, no hi ha electricitat, ni aigua a la ciutat, així que la gent necessita menjar, aigua i electricitat”. El govern està treballant i demanant a la gent que no es moguin i que s’ajudin els uns als altres, diu Bhai.

Els supervivents omplen els carrers, sobretot les esplanades on es redueix el risc de quedar colgats si hi ha més rèpliques del terratrèmol. El d’ahir va sorprendre a 60 km de Katmandú un grup de tres joves barcelonins que vitgen per l’Índia i el Nepal per rodar un documental amb la productora I Am Mary Lou. En Xavier Garcia, un d’ells, diu: “Tampoc no pots fer gaire cosa més que esperar i confiar que la cosa no sigui més greu, sobretot ja per la gent d’aquí que no tenen les facilitats que tenim nosaltres, que estem en un lloc més tranquil”. L’expedició ha tornat avui a l’hotel on s’allotjava, per evitar els riscos de les noves rèpliques.

El Ministeri d’Afers Estrangers ha localitzat en bon estat 169 espanyols que viuen o estaven oficialment de visita al Nepal, però n’hi ha 150 més dels quals encara no tenen notícies. Que se sàpiga, a hores d’ara només hi ha una persona amb passaport espanyol que està ferida: té les mans congelades i se n’ha començat a tramitar la repatriació. El ministre José Manuel García-Margallo viatja a Nova Delhi a bord d’un Airbus 310 militar que evacuarà del Nepal tots els ciutadans espanyols que ho vulguin.

El terratrèmol des de Barcelona

A Barcelona hi ha censats 1.114 ciutadans nepalesos. Han passat un cap de setmana de nervis, perquè parlar amb els seus familiars i amics al Nepal no és fàcil: moltes comunicacions estan tallades i els destinataris no responen al telèfon. És el que li passava ahir a en Nirmal Shretsha, propietari del restaurant Annapurna, un dels cinc nepalesos que hi ha a la ciutat. Fins a última hora d’ahir no va aconseguir contactar amb els seus familiars, a través d’Internet i les xarxes socials. En el seu cas poden respirar tranquils: tots estan bé.

Un dels llocs més afectats tant pels terratrèmols com per les allaus que han provocat és l’Himàlaia. Als camps base de l’Everest hi ha hagut 22 morts, prop de 50 ferits i més de 200 alpinistes continuen desapareguts. Quan ahir va baixar una allau del mont Pumori que va arrasar el camp principal, a la zona hi havia centenars d’alpinistes preparats per fer el cim en les properes setmanes. A prop d’allà, al Makalu, hi ha els catalans Ferran Latorre i Núria Picas, situats en un campament per encarar el cim de la muntanya.

L’alpinista Ferran Latorre ha explicat que en els propers dies es quedaran al camp base. No pujaran a la muntanya i tampoc no marxaran, perquè moure’s del lloc on es troben és perillós pel risc de nous sismes. “És una situació molt estranya, ho hem viscut amb preocupació, sempre penses que hi haurà una rèplica o dues o tres el mateix dia, però que n’hi hagi el dia següent és preocupant, perquè indica que en podrien haver més durant els propers dies o setmanes”. A través de les xarxes han anat informant del seu estat i dels que els envolten, que són ara mateix el que més els preocupa.