Segons els Mossos d'Esquadra la pàgina web per identificar possibles responsables de la violència urbana del 29-M ha rebut 140.000 visites. Diuen que és un éxit rotund. I davant les crítiques que ha rebut el portal, la policia catalana ha instat aquells joves que hi apareguin i que dubtin de la legalitat de publicar la seva imatge que presentin una demanda judicial. JOAN MIQUEL CAPELL, comissari portaveu dels Mossos d'Esquadra "Si això és així que ens demandi i nosaltres ja contestarem i farem la resposta, però estem plenament convençuts de la validesa i de la legalitat de l'acció com una mesura d'investigació." La conselleria no ha consultat ni el TSJ ni la Fiscalia Superior de Catalunya per tirar endavant la web. Aquesta tarda al Parlament, el grup d'Iniciativa-Catalunya Verds ha demanat explicacions sobre aquest fet al conseller d'Interior Felip Puig i aquestes són les paraules que s'han intercanviat. FELIP PUIG, conseller de l'Interior "Vostès diuen que frega la inconstitucionalitat participació ciutadana..." JAUME BOSCH, ICV "La pàgina web és una versió modernitzada del Far West. Com sap que no hi ha fotos de menors?" Precisament el fet que hi puguin aparèixer menors ha alarmat Jutges per a la Democràcia. Ens expliquen aquest i altres aspectes de la web que consideren que freguen la inconstitucionalitat. JOSEP ANTONI RODRÍGUEZ, Jutges per a la Democràcia "La primera és la possible afectació de drets dels menors que puguin aparèixer a les imatges, l'afectació també dels drets, inclosos els de pressumpció d'innocència de les persones que puguin aparèixer a les gravacions sense cometre cap delicte i sense cap mena d'intenció de cometre cap delicte. I en tercer lloc la dubtosa validesa de les proves que es puguin obtenir a partir d'aquestes identificacions perquè la llei ja té els procediments per identificar les persones." Altres veus crítiques com la de l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo demanen als ciutadans que no hi col•laborin. El Col•legi d'Advocats també considera que la seva validesa jurídica és incerta i assegura que no es pot fer una criminalització pública per arribar a una finalitat justa.

Jutges per a la Democràcia ha advertit que el web activat per la conselleria d’Interior frega la inconstitucionalitat, en difondre públicament imatges de persones que no estan imputades. El portaveu a Catalunya de l’associació, Xavier González de Rivera, ha advertit que el web impulsat pel conseller Felip Puig és “molt perillós” i ha afirmat que conculca el dret a la privacitat, a la imatge i a la presumpció d’innocència.

Rivera, a més, considera que tant els menors que hi pugui haver en el web com els majors d’edat tindrien dret a denunciar Interior, perquè considera que la policia pot utilitzar les imatges en les seves investigacions internes però no per divulgar-les públicament. Per últim, Rivera ha explicat que no li consta que la conselleria d’Interior hagi obtingut l’aval de la judicatura per tirar endavant el projecte.

El Col·legi d’Advocats de Barcelona tampoc no veu amb bons ulls el web d’Interior. Ho consideren una “iniciativa inquietant” i també dubten sobre la seva legalitat. Afirmen, fins i tot, que es podria generar la nul·litat d’actuacions judicials posteriors. El portaveu del Col·legi, Jorge de Tienda, també ha qualificat de perillós el web perquè, segons ha dit, exposar imatges de persones no identificades s’hauria de fer amb una resolució judicial motivada, per no vulnerar el dret a la imatge i a l’honor. Segons De Tienda, qualsevol limitació dels drets fonamentals hauria de ser proporcional, de manera que només haurien de poder divulgar-se imatges de persones de forma excepcional, en cas de criminals molt perillosos fugits de la justícia. Segons el portaveu del Col·legi d’Advocats, en aquest cas “el fi no justifica els mitjans”.

També ha estat crítica l’Associació Professional de la Magistratura a Catalunya. El portaveu, Pablo Llarena, ha advertit que les proves que s’obtinguin arran del web de delacions podrien acabar impugnades en els processos judicials, ja que es plantegen dubtes sobre la seva licitud. Llarena ha explicat que no existeix un precedent judicial que hagi analitzat si és lícita l’exhibició de sospitosos per Internet, ja que el web obert per Interior és pioner a Espanya. Segons el portaveu de la magistratura, no està prohibit difondre imatges de sospitosos, però la diferència que marca el web d’Interior és que implica una “exhibició massiva a tota la ciutadania” de fotografies de sospitosos, la publicació de les quals, a diferència dels cartells d’“es busca” (habituals en casos de terroristes), no ha estat autoritzada per un jutge, ni estan en crida i recerca.

Jiménez Villarejo diu als ciutadans que no cooperin

L’exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo també s’ha referit al web. Villarejo ha recomanat als ciutadans que no delatin els sospitosos d’exercir la violència urbana, ja que segons l’exfiscal, es vulnera el dret a la imatge i és una iniciativa “impròpia” d’una societat civilitzada. Villarejo, que en la legislatura anterior va presidir el ja eliminat Comitè d’Ètica de la policia catalana, veu “inadmissible en una societat democràtica” que l’Administració recorri a la delació ciutadana per “suplir la ineficàcia de la policia”. Segons Villarejo, la Generalitat ha fet un “ús indegut” de la imatge dels sospitosos, motiu pel qual considera que la ciutadania no hi ha de col·laborar.

Interior considera que el web compleix la llei

El cap de la policia, Manel Prat, va avançar-se a les crítiques en la presentació del web i va explicar que el Departament d’Interior ha fet totes les consultes oportunes per curar-se en salut i garantir que el web compleixi amb tots els fonaments jurídicolegals.

Davant les reaccions que ha provocat el web d’Interior, aquest dimecres ha parlat el comissari portaveu dels Mossos d’Esquadra, Joan Miquel Capell. Capell ha dit que el web d’Interior per delatar violents no va en contra de la presumpció d’innocència ni de l’honor dels sospitosos que hi apareixen i ha emplaçat els que dubtin de la seva legalitat a anar als jutjats. Capell ha rebatut així els dubtes legals que el web de delació ha generat entre jutges i advocats.

El comissari portaveu dels Mossos ha recordat que, abans de posar en marxa el web, Interior ha consultat representants de la judicatura i de la fiscalia per avalar la iniciativa i que han tirat endavant perquè, en cap cas, el seu objectiu és vulnerar cap dret. Tot i això, Capell ha admès que hi ha alguns casos de sospitosos dels quans s’han penjat imatges al web que prèviament no han estat consultats amb cap jutge perquè encara no s’ha iniciat cap instrucció policial i el cas es troba en fase d’investigació.

En els propers dies se sabrà si la ciutadania ha col·laborat o no amb el web que, en un dia, ha rebut 140.000 visites. Els Mossos d’Esquadra confien que la iniciativa serveixi per dissuadir els violents de futures actuacions i no descarten que alguns dels presumptes vàndals, en veure’s en la pàgina, es lliurin a la policia.