Jutges i fiscals han fet visible el seu malestar en una jornada de mobilitzacions convocada de manera unitària per set associacions diferents a diverses ciutats de Catalunya i també de l’estat espanyol. Tot i desvincular la protesta de la situació política, la degana dels jutges barcelonins, Mercè Caso, ha admès que la percepció de politització de la justícia que tenen alguns ciutadans perjudica la imatge d’independència i imparcialitat de la judicatura.

Les associacions de jutges i fiscals reclamen més plantilla, més i millors mitjans materials i una major autonomia fiscal i independència judicial. En l’àmbit econòmic, volen recuperar les retribucions perdudes des del 2010. Si no avancen les negociacions, amenacen amb convocar una vaga el 22 de maig. De moment, el dia 14 d’aquest mes d’abril es farà una concentració a Madrid, i a partir d’aleshores es faran aturades parcials d’una hora cada dijous (de 12 a 13 h.).

Els jutges acusen al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de fer “cas omís” a l’hora d’acordar nomenaments judicials “d’acord amb criteris de mèrit, capacitat, igualtat de gènere i transparència” i de no fixar les càrregues de treball. Reclamen que es convoquin 300 places de jutge anuals en els propers quatre anys i que els magistrats escullin 12 dels 20 membres del CGPJ per elecció directa, secreta i en llistes obertes.

Entre les reivindicacions dels fiscals hi ha derogar els terminis màxims en els processos d’instrucció, paralitzar la implantació de la justícia digital o atribuir a la Fiscalia General de l’Estat la formació dels fiscals. També demanden la independència del ministeri fiscal i autonomia pressupostària.