El jutge Marchena, durant l’interrogatori de Joaquim Forn, ha avisat al públic que està prohibit fer gestos de desaprovació, aprovació o riure durant els interrogatoris. Marchena ha dit que així ho estableix la llei. Es tracta d’una mostra més del rigor aplicat pel jutge Marchena, que també s’ha vist en les qüestions prèvies.

L’avís ha arribat després d’una resposta de Joaquim Forn, candidat a l’alcaldia de les eleccions municipals 2019 a Barcelona, a la pregunta del fiscal de si els consellers que havien deixat el càrrec abans de l’1 d’octubre del 2017 eren contraris al referèndum. Forn ha reaccionat assegurant que tots ells van votar i que entenia, doncs, que no estaven en contra. La resposta ha generat riures entre el públic i el jutge Marchena ha aturat l’interrogatori per alertar als presents que si reiteraven en els riures els desallotjaria de la sala.

Els acusats podran respondre en català

Al principi de la sessió i abans de començar les declaracions dels processats, el tribunal ha resolt algunes de les qüestions prèvies plantejades per les parts. Entre els temes admesos, els processats podran col·locar-se darrere dels seus advocats durant el judici si ho desitgen i podran respondre en català, tot i que la traducció serà consecutiva perquè no hi ha auriculars per tothom.

Enganxada amb les defenses per les qüestions prèvies

En canvi, el tribunal ha denegat la llibertat dels processats perquè considera que no ha canviat la seva situació i ha rebutjat que Puigdemont declari com a testimoni perquè, segons el president de la sala, Manuel Marchena, en un mateix procediment no pot ser acusat i testimoni alhora. La decisió ha provocat una picabaralla d’arguments amb els advocats Jordi Pina i Andreu Van den Eynde per aclarir la situació d’altres qüestions prèvies no resoltes pel tribunal, a la qual Marchena ha respost que “les qüestions prèvies s’han acabat” i ha acusat els advocats d’utilitzar “estratègies dilatòries”.

Nega la paraula a Vox perquè els acusats no volen respondre

Marchena també ha marcat criteri del tribunal en el moment de retirar la paraula a l’advocat de Vox, Javier Ortega, que volia llegir les preguntes a Oriol Junqueras tot i que s’havia negat a respondre l’acusació popular. Marchena li ha dit a Ortega que forma part del “dret de defensa” de l’exvicepresident no haver de sentir les preguntes de l’advocat ni haver de pronunciar-se explícitament sobre si vol contestar o no en cadascuna de les preguntes.