El jutge de control del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca no ha fet cas a la petició de l’Ajuntament i el manté obert en plena tercera onada de coronavirus. Fa tres mesos, arran d’un intern positiu, el consistori va exigir tancar-lo perquè, segons un informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), el centre no té un pla de contingència complet contra el contagi. Ara el jutjat planteja canvis però n’esquiva la clausura.

En la interlocutòria, el jutge fixa un protocol d’ingrés de nous interns i de visitants però, critica l’Ajuntament, “en cap cas complimenta la necessitat d’un pla” per fer front a la transmissió del virus ni tampoc fa referència, afirma, al document de l’ASPB. “La decisió del jutge arriba tres mesos tard, quan en fa 10 de l’esclat de la pandèmia”, lamenta Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania.

Serra retreu que el protocol marcat és “insuficient” perquè “no resol les deficiències del CIE“. Per tot plegat, el consistori reitera al Ministeri de l’Interior i a la Delegació del Govern que alliberin “immediatament” les persones migrades que es troben a dins del centre i que el tanquin “abans que hi hagi més contagis”.

Es reprenen les visites de familiars i entitats al CIE

Col·lectius com la Fundació Migra Studium i el Centre de Drets Humans Irídia celebren que s’hagin reprès les visites als interns, suspeses des que el CIE va reobrir. El Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona els ha notificat que ha exigit a la direcció del centre que prengui mesures perquè els migrants rebin visites de familiars i les ONG. Les dues entitats, però, són contundents: la decisió arriba molt tard perquè ja ho van demanar fa tres mesos.