(ACN) El Jutjat d’Instrucció número 27 de Barcelona ha citat a declarar el regidor Eloi Badia i quatre funcionaris del districte de Gràcia —el gerent, el cap dels serveis jurídics, el director de Serveis a les Persones i la gerent de l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació— com a investigats per suposadament haver cedit irregularment a una entitat juvenil del barri un local del carrer de Nil Fabra, segons ha publicat ‘El País’.
L’any 2020 alguns veïns ja van denunciar l’Ajuntament davant de la fiscalia, que va arxivar les diligències per considerar que no hi havia irregularitats en l’actuació municipal. L’Ajuntament ja ha avançat que col·laborarà amb el jutjat aportant tota la documentació necessària.
Problemes que es remunten al 2016
La querella d’una comunitat de veïns del carrer del Torrent de l’Olla recorda que el 2016 l’Ajuntament va fer treballs de condicionament del local per a activitats. El consistori i l’entitat van pactar el pagament d’un lloguer social anual de 550 euros, però no hi ha constància que hagi estat abonat. Per això també s’acusa de malversació de fons públics el regidor i els quatre càrrecs.
El local, situat a l’antiga comissaria de la Policia Nacional de Lesseps, és de titularitat municipal. Els veïns argumenten que, d’acord amb la llei, l’adjudicació d’un bé d’aquestes característiques s’ha de fer mitjançant subhasta o concurs, però mai directament. Eloi Badia va signar la proposta d’acord i la va elevar a la Comissió de Govern del consistori. La tesi dels veïns és que l’Ajuntament ja havia decidit abans que aquest local seria cedit a les persones que ja l’ocupaven des de feia dos anys.
La querella acusa l’Ajuntament de no controlar l’activitat del Casal Popular Tres Lliris, nom amb què és conegut popularment el local que gestiona l’associació. Els veïns asseguren que han passat moltes nits sense poder dormir pels botellots, sorolls i festes, fins i tot durant el confinament. Asseguren que han trucat centenars de cops a la Guàrdia Urbana i van denunciar el cas a la Sindicatura de Greuges de Barcelona, que va recriminar al consistori falta d’actuació.
L’Ajuntament defensa la seva actuació
L’Ajuntament ha explicat que va adequar el local de Nil Fabra a la normativa i va subscriure una cessió d’ús amb una entitat juvenil per desenvolupar el seu projecte de casal de joves i donar resposta a una demanda històrica de les entitats juvenils del barri de disposar d’un casal de gestió autònoma. La cessió d’us és un model habitual a la ciutat, que suma 295 projectes diferents amb aquesta fórmula, i al mateix districte n’hi ha altres exemples com ara La Violeta o l’Espai Mussons.
El consistori assegura que ha pres mesures i ha vetllat sempre per garantir la convivència amb els veïns. Recentment s’ha signat un conveni de cessió del local amb l’Associació el Jovent Gracienc, per destinar-lo a desenvolupar el seu projecte associatiu juvenil i d’activitats com a centre de difusió cultural. Aquest nou conveni especifica que l’espai haurà de ser en tot cas obert al veïnat i a altres entitats de la Vila de Gràcia, tenir un retorn social al barri i respectar el descans dels veïns de l’entorn.