Quan queden poques setmanes perquè acabi la instrucció del cas, el titular del jutjat ha processat dos mossos d’esquadra perquè considera que Ester Quintana va ser ferida per una pilota de goma durant les protestes de la vaga general i, per tant, hi ha indicis suficients per condemnar-los. La interlocutòria del jutge indica que la pilota va ser disparada per un escopeter, sota les ordres d’un subinspector, en un moment en què els manifestants ja deixaven la protesta.

A més, Gómez Maíllo els ha imposat una fiança de 200.000 € de responsabilitat civil per indemnitzar les “seqüeles físiques i previsiblement psicològiques” que suposa la pèrdua d’un ull, en cas que els mossos fossin condemnats. Els processats han signat un document en què asseguren que tenen els diners de la fiança, que serà coberta per l’assegurança de la Generalitat.

D’acord amb l’informe pericial i les declaracions de l’infermer, el titular del Jujat d’Instrucció número 11 insisteix que Quintana va perdre l’ull per l’impacte d’una pilota de goma, una versió que han negat des del primer moment tant el Departament d’Interior com els mossos, que van declarar que només es van disparar salves per fer soroll i dispersar els manifestants.

Els dos processats estan citats a declarar el proper 16 d’octubre, en la que es preveu que sigui la darrera jornada abans d’enviar el cas a judici.

La investigació del cas va començar fa un any i 10 mesos, el 18 de desembre de 2012. Un any després de l’incident, el Parlament va prohibir utilitzar pilotes de goma com a projectil dels Mossos d’Esquadra.