Dels tres fronts que l’ONG Open Arms té oberts amb la justícia italiana, de moment, ja se n’ha resolt un. El jutge d’instrucció d’Agrigento, a Sicília, ha decidit retornar el control del vaixell a l’ONG catalana nou dies després que la Fiscalia ordenés la immobilització de l’Open Arms. Ho va fer després que el fiscal, Luigi Patronaggio, pugés a bord i comprovés la situació en què es trobaven els migrants després de més de 10 dies dalt del vaixell de salvament. Ara, el jutge reverteix la decisió i n’aixeca la confiscació.

No obstant això, la nau de l’ONG seguirà parada provisionalment, perquè el proper 9 de setembre té programada una altra inspecció a bord per part de membres de la Direcció General de la Marina Mercant espanyola.

La Guàrdia Costanera va detectar el 22 d’agost “anomalies greus” al vaixell i va requerir a l’ONG que les solucionés, una petició que Open Arms va acceptar i que es va comprometre a fer “com més aviat millor”.

D’altra banda, queda pendent també saber com es resol la investigació judicial sobre per què no es va autoritzar abans el desembarcament dels migrants a Lampedusa. Després de 19 dies en el mar esperant a que algun país europeu li autoritzés un port, el desenllaç va arribar el 21 d’agost passat quan van poder trepitjar terra les últimes 83 persones que quedaven a bord i per ordre de la Fiscalia d’Agrigento.