jutjats civils barcelona

(ACN) El Departament de Justícia ha ampliat el programa de mediació exprés a cinc jutjats més de l’àmbit civil de Barcelona després que la prova pilot feta entre el 2022 i el 2023 a la Ciutat de la Justícia s’hagi tancat amb “èxit”. Es tracta d’un pla que busca que les parts tanquin un acord abans de la vista judicial.

En la prova pilot hi van participar els jutjats de primera instància número 13 i número 37 de Barcelona. En el període comprès entre maig del 2022 i abril del 2023 es van derivar al programa 113 casos i es van iniciar 103 mediacions, de les quals 45 es van tancar amb un acord “satisfactori” per a les parts i van evitar el judici, segons dades de la conselleria. “Més mediació vol dir descongestionar els jutjats, una justícia més àgil i que el ciutadà s’elevi com el protagonista dels seus conflictes sense necessitat d’externalitzar-los a una tercera persona”, ha defensat la consellera de Justícia, Gemma Ubasart.

Més enllà de Barcelona, el programa també funciona a Manresa i Vilanova i la Geltrú, i a Sant Feliu de Llobregat i Badalona s’activarà pròximament.

El programa s’ha ampliat a l’àmbit mercantil i a vuit jutjats de família

D’altra banda, des de l’octubre del 2023, Justícia també ha ampliat el programa a l’àmbit mercantil, a iniciativa del Jutjat Mercantil número 11 de Barcelona. En aquest cas, el jutge convida les parts a una sessió prèvia de mediació, en el marc de l’audiència prèvia, i si les parts accepten acollir-se a la mediació, han de tancar un acord en un màxim de tres sessions. Les matèries que són susceptibles de resoldre’s mitjançant la mediació mercantil són els conflictes societaris o d’empreses familiars i els casos d’insolvència, entre d’altres.

El programa també és gratuït per a les parts i els honoraris dels mediadors els assumeix el Centre de Mediació de Catalunya, segons ha detallat la conselleria.

Així mateix, el Departament de Justícia també ha anunciat la incorporació del programa a vuit jutjats de família de Barcelona, especialitzats en sostracció internacional de menors. Abans de finals d’aquest any, aquests vuit jutjats s’acolliran al pla, l’objectiu del qual, segons ha defensat la directora general, és arribar a un acord “per preservar l’interès superior del menor i el seu dret a relacionar-se amb els pares, restablir el contacte entre els progenitors i facilitar un retorn natural del menor a la residència habitual”.