Es tractava d’una trobada paritària entre Generalitat i Estat. En representació del govern català, l’han presidit el president, Carles Puigdemont, i el conseller d’Interior, Jordi Jané; i des de l’Estat, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que han arribat junts a palau. Puigdemont els ha rebut des de la galeria gòtica i seguidament s’han dirigit al saló on s’ha fet la reunió des de poc abans de les cinc de la tarda.

S’han acordat diverses qüestions, entre les quals destaca la integració dels Mossos al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i a les taules de coordinació i avaluació de l’amenaça gihadista. Avui l’alerta terrorista és d’un nivell 4 sobre 5. A banda d’això, la Generalitat ha demanat que els Mossos tinguin accés directe a l’Europol, com passa amb l’Ertzaintza. El ministre de l’Interior s’ha compromès a crear una comissió mixta per debatre la proposta que, si s’accepta, comportaria que la policia catalana pogués utilitzar el sistema SIENA d’intercanvi d’informació. Zoido ha assegurat que la primera reunió d’aquesta comissió se celebrarà al setembre. A més a més, s’han signat acords que afavoreixen la comunicació i col·laboració entre els cossos de seguretat estatals i els autonòmics.

Per això, també hi han assistit representants dels cossos policials de Catalunya. Per part dels Mossos, el director general de la Policia, Albert Batlle, el major del cos, Josep Lluís Trapero, i el comissari cap de la Comissaria General Tècnica de Planificació de Seguretat, Emili Quevedo. I pel que fa a la Policia Nacional, hi ha anat el comissari cap superior a Catalunya, Sebastián Trapote, i de la Guàrdia Civil, el general de cap de la setena zona, Ángel Gozalo.

Aquesta reunió s’ha celebrat vuit anys després de la darrera Junta de Seguretat de Catalunya, que va tenir lloc el 3 de març del 2009. La Generalitat fa mesos que la reclamava a l’Estat i després d’oferir-los diverses dates i acordar l’ordre del dia, el president Puigdemont va decidir convocar-la unilateralment la primera setmana de juliol, concretament el dia 3 de juliol, sense comptar amb la presència del Govern espanyol. Arran d’aquest anunci, però, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va demanar a l’executiu català fixar una data que anés bé a totes dues parts en considerar la junta “imprescindible”, i van acordar celebrar-la aquest dilluns, dia 10.