Junqueras al judici 1-O

El Tribunal Suprem condemna en la sentència del procés a 13 anys de presó Oriol Junqueras, i 13 d’inhabilitació absoluta, per sedició i malversació. Segons l’alt tribunal, el que va ser vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda va admetre durant el judici del procés la “realitat dels fets” malgrat que va reivindicar la legitimitat de la seva actuació i l’absència de qualsevol responsabilitat criminal.

A la sentència, el Suprem afirma que Junqueras va assistir a la reunió dels diferents cossos policials que va tenir lloc el 28 de setembre del 2017 en què es va informar dels riscos d’enfrontaments durant l’1 d’octubre però que, malgrat això, el govern català va decidir tirar endavant el referèndum. Per als magistrats, “la voluntat sediciosa” de l’exvicepresident es demostra també pel fet que el Tribunal Superior de Justícia havia demanat impedir la realització del referèndum i que, per fer-ho possible, va ordenar tant a la Policia Nacional, Mossos d’Esquadra com Guàrdia Civil que intervinguessin el material i tanquessin les escoles als membres del Govern català que van participar en l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. Una interlocutòria que, segons argumenta el tribunal, es va posar de manifest en la trobada entre representants polítics i comandaments policials.

Pel que fa a la resta de presos, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa estan condemnats a 12 anys de presó i 12 més d’inhabilitació absoluta, també per delictes de sedició i malversació. Mentre que Josep Rull i Joaquim Forn han estat condemnats a 10 anys i mig. De la seva banda, els exconsellers Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Borràs han estat multats amb 60.000 euros per desobediència.