Un carrer costerut al que valdria la pena canviar-li el nom i una dona que en la seva època va donar esplendor a la ciutat. Són els darrers reptes de ‘Barcelona píxel a píxel’ i ‘Jugant amb Barcelona’, dos blogs que conviden a descobrir racons de la ciutat i personatges de la seva història a partir d’imatges i pistes ben documentades.

Una trentena de bons coneixedors de Barcelona encapçalen el rànquing d’internautes que més respostes han encertat al blog ‘Barcelona píxel a píxel’. El seu autor, que s’identifica com a Viatger, publica cada setmana una foto d’un edifici, monument o carrer de Barcelona que cal identificar només amb veure-ho. Si ho reconeixes, hi deixes un comentari amb la resposta. En cas que sigui correcta, el comentari no es publicarà fins uns dies després, per donar a tothom l’oportunitat d’esbrinar la resposta per si mateix. Però el Viatger et farà saber que l’has encertat.

La primera d’aquestes endevinalles en imatges es va publicar a ‘Barcelona píxel a píxel’ el setembre de 2005. Durant aquests cinc anys, l’autor del blog hi ha fet 286 entrades i els seus seguidors cada cop més nombrosos han recorregut virtualment amb ell quasi tots els barris de la ciutat. El seu blog personal està més aviat abandonat, però aquest joc de geografia urbana és més viu que mai.

Personatges de la història de Barcelona

Per descobrir racons poc coneguts de la ciutat i apropar-se a la biografia de personatges que han marcat la seva història, l’altre blog imprescindible és ‘Jugant amb Barcelona’. El plantejament és similar a l’anterior, però aquí la majoria dels reptes consisteixen a trobar el nom d’un personatge a partir de les pistes que s’hi van afegint progressivament. Hi ha imatges, però la base del joc són les descripcions que dóna la creadora del blog, que s’identifica com a Oliva. Un cop resolt l’enigma per part d’uns quants lectors, llavors es publica el nom.

La sèrie de pistes configura una biografia força ben documentada del personatge històric. N’hi ha de totes les èpoques. El blog va arrencar l’octubre de 2006 amb Mercè Rodoreda i Pablo Picasso, però a mida que s’esgoten les nostres figures més universals, el joc es complica amb personatges la biografia dels quals no és tan coneguda. Però els coneixements de molts dels que estan ‘Jugant amb Barcelona’ són realment sorprenents i tard o d’hora ho endevinen tot, encara que no és estrany llegir enigmes que han trigat més d’un mes a ser resolts. Fer-ho, ni que sigui mesos després, és un bon exercici per posar a prova i ampliar coneixements sobre la història de la ciutat.

Cada dia, dins el programa ‘Connexió Barcelona’, et mostrem un blog, producte o servei web d’interès per a la gent de Barcelona. Per llegir una altra d’aquestes ressenyes, fes clic aquí.