El Departament de Justícia ha començat a donar compliment a la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme aprovada al juliol pel Parlament de Catalunya. Ho ha fet amb el lliurament del primer document que acredita l’anul·lació d’un judici polític durant la dictadura juntament amb una carta del president, Carles Puigdemont.

El conseller Mundó ha estat l’encarregat d’entregar el primer document reparador dels judicis militars franquistes. Qui l’ha rebut ha estat la vídua del reconegut periodista Josep Maria Huertas Claveria, un símbol de la llibertat d’expressió i la lluita antifranquista. El 1975 Claveria va ser condemnat a dos anys de presó per injúries a l’Exèrcit en un article titulat ‘Vida eròtica subterrània’ al diari ‘Tele/eXpres’. En el text, Claveria explicava que hi havia un gran nombre de bordells de l’època que eren regentats per vídues de militars.

De casos similars, de persones que van ser instruïdes mitjançant judicis militars franquistes de caràcter polític, n’hi ha com a mínim 66.590 que tenen dret a sol·licitar el document de nul·litat. Tots es van produir entre l’abril del 1938 i el desembre del 1978. Tothom que cregui que hi té dret pot demanar-ho al web de Justícia, el 012 o les oficines d’atenció ciutadana de la Generalitat. En un període de com a màxim 30 dies els documents s’entreguen per correu electrònic o a la seu i els Serveis Territorials del Departament de Justícia.