D’entre totes les lluites del Sindicat de Llogaters, la del número 92 del carrer de Floridablanca, a Sant Antoni, representa una victòria històrica per a l’entitat. Van aconseguir un lloguer social per als dos llogaters, Fran Ortega i Alpha Mikeliunas, però aquesta fita s’ha tornat agredolça després que la propietat els denunciés per coaccions i violació de domicili a ells dos i el portaveu del Sindicat, Jaime Palomera.

La família Mas-Beya Fradera, propietària de la finca on viuen Ortega i Mikeliunas, els va demandar per la protesta de l’octubre del 2018 en una de les seves empreses, l’Institut Bellesa Francis. Allà, el Sindicat de Llogaters va exigir un lloguer social per als dos inquilins i va denunciar que la propietat s’havia negat a renovar-los el contracte malgrat que sempre havien pagat el lloguer.

Un dels principals arguments de l’acusació particular i de la fiscalia és que els manifestants van insultar i amenaçar la família empresària tot assegurant que sabien on vivien i que anirien a casa seva. Paraules que els tres acusats han negat haver dit i han defensat que la protesta va ser pacífica. Fins i tot, han dit que les treballadores del centre d’estètica van poder seguir fent la seva feina malgrat l’ocupació.

Protesta a les portes dels jutjats en suport dels encausats

El judici per aquest cas s’ha celebrat aquest dilluns, a les 10 h, a la Ciutat de la Justícia i, per donar suport als encausats, el Sindicat ha convocat una protesta a les portes dels jutjats una hora abans. Òmnium Cultural i l’actriu Laia Manzares s’han sumat a la concentració.

Pel Sindicat, aquest judici és una manera de reprimir el moviment pel dret a l’habitatge. L’acusació particular, que representa a la propietat de la finca, demanava 21 mesos de presó per a cadascú mentre que la fiscalia ha fet la petició de la pena de tres anys entre reixes. L’entitat defensa que la protesta per la qual els jutgen va ser en tot moment pacífica i prova d’això, diuen, són els periodistes que la van cobrir o l’expedient per assetjament immobiliari que es va obrir contra l’empresa per negar-se a fer les reparacions pertinents i mantenir l’immoble en condicions. Proves que la jutgessa ha inadmès.

Intercanvi de demandes

A banda del judici per presumptes coaccions i violació de domicili que se celebra aquest dilluns, aquest cas té altres demandes. L’abril del 2019 -el mateix mes que la propietat va interposar la denúncia- els dos llogaters van demandar l’empresa per danys i perjudicis. En aquell moment feia nou anys que vivien al pis i havien demanat en reiterades ocasions a la propietat que reparés l’habitatge perquè es trobava en mal estat.

L’empresa no només no ho va fer si no que, segons el Sindicat de Llogaters, va engegar tot un procés d’assetjament immobiliari. Denuncien que han hagut de conviure amb plagues de tèrmits, aigua contaminada i canonades d’amiant. Unes circumstàncies que van poder acreditar i per les quals l’Ajuntament va multar la propietat amb 180.000 euros. El judici per danys i perjudicis està previst que se celebri a la tardor.