L’agent dels Mossos d’Esquadra jutjat aquest dimecres per haver donat un cop de porra al cap a un noi i ferir-lo a l’orella ha dit que va topar amb l’espatlla d’una companya, també agent, i se li va desviar el cop de porra. Ha admès, per tant, colpejar-lo i ferir-lo a l’orella, però ha dit que aquesta no era la seva intenció. Diversos testimonis, però, l’han contradit i han explicat que van veure que el cop va ser “net” i directe al cap”.

Els fets es remunten al 27 de maig del 2014, en un dispositiu policial a la plaça de Sants pels aldarulls pel desallotjament del Centre Social Autogestionat Can Vies. Segons sostenen la fiscalia i les acusacions particular i popular, la víctima, que anava en bicicleta, es va negar a marxar del lloc després que li requerís una agent i aquesta li va donar diversos cops dissuasius amb l’arma reglamentària a les cames. Seguidament, però, un altre agent va acostar-s’hi i el va colpejar al cap i el va ferir a l’orella”amb la intenció de menystenir la integritat física de la víctima i sense que existís cap provocació” per part del noi, segons manté el ministeri públic.

En el judici, l’acusat ha admès ferir-lo a l’orella però s’ha defensat al·legant que aquesta no era la intenció. Ha dit que quan anava a colpejar-lo a les cames, que és el que permeten els protocols dels Mossos per dissuadir, va topar amb l’espatlla d’una altra noia, també agent dels Mossos d’Esquadra, i se li desviar el cop de porra al cap. Sobre això, la seva companya ha dit que estaven a prop i molt junts, però no ha sabut dir sí van topar o no. Qui sí que ha contradit la declaració de l’acusat són tres testimonis presents al lloc dels fets que han coincidit que el cop de porra va ser “net” i “directe al cap”.

Per tot plegat, la fiscalia demana al mosso acusat tres anys de presó per un delicte de lesions, quatre anys d’inhabilitació i una indemnització de 2.600 euros per a la víctima. L’acusació particular i popular li sol·licita, en canvi, sis anys de presó per un delicte contra la integritat moral i de lesions i quatre anys d’inhabilitació. També una indemnització de 9.000 i 10.000 euros respectivament.

Segons l’advocat de l’acusació popular, Andrés Garcia Berrio, del Centre de Drets Humans Irídia, aquest cas “torna a visualitzar que els mecanismes de control dels Mossos no funcionen” i en aquest sentit ha recriminat a la Conselleria d’Interior que el caporal no exigís explicacions als seus agents, que la Divisió d’Afers Interns no investigués els fets i que  no s’obrís un expedient a l’agent investigat, que fa 12 anys que treballa a la Brigada Mòbil.