Aquest dimarts ha arribat a judici el cas d’una família acusada de blanquejar diners del tràfic d’armes i explosius a través d’una guingueta que regentaven molt a prop del MNAC, a Montjuïc. Ningú no s’hauria imaginat que el conegut Bar Nuri, un petit negoci on s’hi podia comprar menjar i beguda, servia com a tapadora d’una trama criminal.

14 anys amb el negoci en marxa

Els fets van ocórrer entre els anys 1998 i 2012. Segons el fiscal, els acusats, uns pares i el seu fill, van
obtenir ingressos econòmics amb la manipulació, tràfic i dipòsit il·legal d’armes, municions i explosius. La mare era la titular de la concessió per a l’explotació del negoci familiar i el feien servir per blanquejar els diners que obtenien, gairebé un milió i mig d’euros en total.

La Policia Nacional va detenir els tres membres de la família —mare, pare i fill— l’any 2012 i els va enviar a presó provisional. Pare i fill, de fet, ja han estat condemnats anteriorment per tinença i dipòsit d’armes, i ara tornaran a seure al banc dels acusats per presumptes delictes de blanqueig de capital. El judici s’hauria d’haver celebrat el febrer de l’any passat, però va quedar ajornat. El fiscal demana cinc anys de presó i una multa d’un milió d’euros per a cadascú.

Ja han estat a presó

El pare acumula dues condemnes. L’any 1997 un jutge el va sentenciar a un any de presó per tinença d’armes sense llicència i, el 2006, l’Audiència de Barcelona el va condemnar a quatre més per dipòsit d’armes. Més tard, l’any 2013, el fill també va ser sentenciat a cinc anys de presó pels mateixos delictes que el pare, a més de tinença d’armes prohibides.