Les tres persones jutjades viuen entre les vuit famílies que actualment ocupen el bloc de la Bordeta, i van ser identificades de forma aleatòria quan es va interposar la denúncia. Totes tres han estat sotmeses a un judici per la via penal, acusades d'un delicte d'usurpació. La finca, ocupada el febrer de 2015 després de vuit anys en desús, era propietat d'una promotora que va fer fallida, i la Sareb en va absorvir el deute. L'empresa va denunciar els ocupants, però finalment es va retirar de l'acusació. La fiscalia ha mantingut la causa oberta i avui demanava una sanció econòmica i el desallotjament. En espera de la sentència, sembla que la multa es rebaixarà i que no se'ls farà fora. CARLOS MACÍAS, portaveu de la PAH "Hi ha opcions d'una absolució. Tant fiscalia com la jutgessa han entès l'objectiu de la recuperació, de l'obra social de la PAH i fins i tot la fiscalia abans d'acabar el judici ha demanat que es rebaixi la pena que s'exigia al principi." Aquest és, actualment, l'únic bloc ocupat a la ciutat de Barcelona, on la majoria de reallotjaments són individuals. La Generalitat i l'Ajuntament estan negociant amb la Sareb perquè cedeixi la finca per a habitatge social. El principal escull, però, és el cost de les obres de rehabilitació, que el banc dolent vol que pagui l'administració. ROCÍO ROMERO "En aquest edifici actualment hi viuen 12 adults i 4 infants, l'objectiu de la PAH és destinar l'edifici a lloguer social, tal com ho va fer amb el bloc de la plaça del Pedró, al barri del Raval. Us ho ha explicat des d'Hostafrancs, Rocío Romero."

L’anomenat Bloc la Bordeta, ocupat el febrer de 2015 per l’obra social de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), havia estat vuit anys en desús. Actualment, acull vuit famílies, que segons l’entitat no tenen alternativa d’habitatge. La fiscalia i la Sareb, més coneguda com a “banc dolent”, han portat a judici tres persones a les quals es va identificar quan es va interposar la denúncia, segons la PAH, de manera “aleatòria”. Igual que la resta, resideixen encara a la finca ubicada al número 3 del carrer d’Hostafrancs, i estan acusades d’usurpació. La fiscalia podria demanar-ne una multa econòmica i la Sareb, la desocupació de la finca. De moment, però, segons els portaveus de la PAH és probable que es rebaixi la pena perquè tant la jutgessa com la fiscalia, diuen, han entès la finalitat social de l’espai.

La PAH demana que l’edifici, que l’estiu passat va rebre una ordre de desallotjament i en el qual viuen 12 adults i quatre infants, passi a formar part del parc públic d’habitatge de Barcelona. Reclamen, a més, que s’aturi el judici perquè hi ha una negociació oberta, en la qual no participa l’entitat, però sí la Generalitat i l’Ajuntament. Es topen, però, amb els arguments esgrimits per la Sareb, que entén que la decisió de la propietat recau en l’empresa promotora -actualment sense activitat econòmica- a qui, diuen, pertany edifici. Un altre dels esculls de la negociació entre el “banc dolent” i les institucions és el cost de les obres de la rehabilitació, que la Sareb vol que es pagui amb diners públics.

46 pisos ocupats a tot Catalunya

Coincidint amb la vista d’aquest dimecres i la concentració de suport convocada a la Ciutat de la Justícia, els portaveus de l’obra social de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca han donat algunes xifres. Asseguren que a tot Catalunya hi ha 46 blocs ocupats (a Barcelona l’únic és el de la Bordeta) i un total de 4.000 persones reallotjades en ocupacions col·lectives o individuals. El segon fenomen és el que més es produeix a la ciutat, ja que resulta difícil trobar finques senceres on portar a terme una ocupació. Des de la PAH afirmen, a més, que cada dia s’obren als jutjats 10 diligències per usurpació, és a dir, que com a mínim hi ha una desena d’ocupacions al dia a Catalunya, fet que per la PAH reforça les ocupacions com a alternativa per garantir el dret a l’habitatge.