Acabades les vacances per a la immensa majoria, les setmanes vinents són clau per saber quins percentatges de vacunació assolirà Catalunya. Si es mantindrà a la part alta de territoris europeus amb més punxades, com passa ara, amb el 70 % ja de població amb la pauta completa. Salut es va marcar l’ambiciós objectiu de posar dos milions de dosis aquest mes de setembre.

Perquè així sigui, assenyala el sociòleg i membre del comitè d’experts de la Ponència de Vacunes del Ministeri de Sanitat, Josep Lobera, cal motivar la població jove. I no necessàriament amb incentius, com va plantejar aquest diumenge Salut, o regals, com s’ha fet en altres països com els Estats Units o Rússia. Més aviat fent-los entendre que també poden emmalaltir de manera greu i “explicant-los que la vacunació és una acció solidària”.

“La gent activista contra les vacunes és un percentatge molt petit del total. El que sí que hi ha és gent reticent a vacunar-se. I un dels motius d’aquesta reticència és la complaença, el fet de pensar que tot està controlat i que ja no cal vacunar-se”, explica Lobera. “Això és un problema perquè no és cert que la pandèmia estigui controlada i tampoc no és cert que els joves no puguin patir una malaltia greu”, afegeix.

Lobera no creu que, com s’ha fet a altres països, aquí a Catalunya sigui, com a mínim per ara, necessari incentivar la vacunació dels joves amb regals o amb l’ús del passaport covid-19 per determinades activitats. “Aquí no hi ha manca de confiança en el sistema de salut i el que cal és ser transparent perquè entenguin com afecta els joves la malaltia i les persones del seu voltant”.

Molts joves no han rebut cap dosi

La franja d’edat amb menys persones vacunades, a banda dels menors de 12 (que no es poden vacunar), la trobem entre els 20 i els 34 anys. D’aquests, un de cada tres no han rebut ni una dosi de la vacuna. Cal tenir en compte, però, que aquesta franja va patir de valent l’impacte de la cinquena onada (amb més de 100.000 contagis entre els 20 i els 39) i, per tant, els que es van contagiar han hagut d’esperar dos mesos per punxar-se. Un temps que, per a molts, tot just acaba aquests dies.