El José Barbero Cabello rebrà la Medalla d’Honor de Barcelona 2020 a petició del districte de Sant Andreu, igual que la Societat Cultural i Esportiva, la Lira. Es cordovès, viu al barri des dels anys 70 i s’ha dedicat en cos i ànima a aconseguir millores socials per als veïns, ja sigui des de l’AMPA de l’Escola el Sagrer com des de l’associació de veïns de la Sagrera, que va presidir durant vuit anys.

El guardó és un reconeixement per la seva trajectòria en la lluita per a una educació pública i de qualitat, i per la millora de la vida i els equipaments del barri de la Sagrera.

L’ànima de l’hort la Ferroviaria

Ara bé, Barbero creu que la medalla vol reconèixer el seu paper en l’impuls de l’hort la Ferroviaria. Va aconseguir la gestió de l’espai quan es va posar en marxa el Pla buits i des llavors treballa, juntament amb sis persones més, en la gestió.

El projecte va néixer amb l’objectiu de ser un espai educatiu per als més petits del barri i d’esbarjo per als més grans. Actualment, el visiten nombroses escoles i l’associació de veïns treballa conjuntament amb la biblioteca Marina Clotet en l’organització de les activitats.

Vuit anys de president de l’associació de veïns

Barbero ha estat president de l’associació de veïns en uns anys, del 2008 al 2016, en què la zona s’ha transformat completament. Això l’ha obligat a encapçalar nombroses reivindicacions relacionades amb les obres de la nova estació de la Sagrera o amb la creació d’un nou institut per al barri, en l’àmbit educatiu.

“La primavera també arriba a la Sagrera”

José Barbero, però, s’ha cuidat del barri en tots els aspectes. És el responsable, per exemple, que a la zona s’hagin plantat nombrosos arbres amb flor i no tants plataners com a la resta de zones de la ciutat. De fet, està orgullós d’haver impulsat la frase: “La primavera també arriba a la Sagrera”.

Assegura que la seva implicació en la millora dels barris li ha valgut el reconeixement de moltes persones. “Això és una satisfacció personal tremenda, amb això ja em sento pagat tota la feina”, reconeix.