Ha estat una imatge històrica. Professors, estudiants i pares junts contra les retallades. És el primer cop en democràcia que tots es posen d'acord, des de les escoles bressol fins a les universitats. Una autèntica marea groga, el color que han escollit per denunciar la tisorada dels governs central i català. En totes les samarretes, el mateix lema: JOSEP MARÍA ÀLVAREZ, secretari general d'UGT a Catalunya "Reduir en despesa d'educació en un país és condemnar el país a la misèria. Aquestes polítiques són una ruïna, no ens ajudaran a sortir d'aquesta situació de crisi en la qual ens trobem." JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CCOO a Catalunya "El govern sap que hi ha alternatives. Ha de buscar ingressos, en el frau fiscal i amb una reforma fiscal més justa." La marxa ha arrancat cap a dos quarts d'una del migdia. Una hora després, encara quedaven milers de persones esperant per sortir. I s'hi continuava sumant més gent. Com els estudiants de la UB i la UPC, que han decidit anar a peu des de la Diagonal fins al centre de Barcelona. En la manifestació era fàcil veure centenars de pares amb els seus fills. Una prova més del malestar que hi ha a les escoles de primària. El govern té previst reduir les plantilles de mestres i augmentar el nombre d'alumnes per classe. "Ens estan retallant al mínim. Ens han tret un professor. Això baixarà la qualitat de les escoles." RICARD RIPOLL, mestre "Sóc substitut. L'any que ve segurament no tindré feina." ROSA BATALLA "Hem de ser-hi. Som usuaris i som afectats..." Queixes també entre els estudiants universitaris. L'any que ve la matrícula els podria pujar un 66%. I això, traduït en diners, suposa 900 euros més. La marxa ha acabat al pla de Palau, davant l'antic edifici de la Delegació del Govern. I com sempre, ball de xifres. Segons els sindicats hi han participat 150.000 persones. La Guàrdia Urbana, en canvi, ho rebaixa a 25.000. Cap a les tres de la tarda, professors i estudiants han guardat les pancartes. No gaire lluny perquè amencen de tornar a sortir al carrer si continuen les retallades.

La comunitat educativa de la ciutat s’ha llançat al carrer per protestar contra totes les retallades en educació, des dels 3.000 milions d’euros que vol estalviar-se el Govern central fins als canvis en la gestió de les escoles bressol municipals, passant pels ajustos que segueix imposant el Departament d’Ensenyament. La multitudinària manifestació ha sortit de la plaça de la Universitat després de les 12.30 h (quan havia estat convocada) i s’ha anat allargant a mida que baixava per la via Laietana fins arribar al Pla de Palau.

Un cop la manifestació ha acabat al Pla de Palau, els estudiants que hi anaven han aprofitat per fer una assemblea davant de l’Estació de França. A més de repassar les reivindicacions, amb intervencions de representants de totes les etapes educatives, alumnes i professors s’han emplaçat a una assemblea el 2 de juny per parlar de noves accions com una vaga indefinida, no posar notes als alumnes o no comprar llibres.

Al final, molts estudiants han decidit sumar-se a la protesta d’aquesta tarda contra la banca davant la seu central de La Caixa a la Diagonal. També manifestar-se davant del Districte de l’Eixample, on aquesta tarda se celebra una audiència pública.

Protestes prèvies

La jornada de protestes ha arrencat de bon matí amb el tall de l’autopista AP-7 i la B-30, durant 20 minuts, en els dos sentits de la marxa, a l’altura de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els estudiants han tallat el trànsit i han bloquejat els accesos al campus. El tall de les dues vies s’ha produït entre les 8.10 i les 8.30 h, fet que ha provocat llargues cues i moments de tensió entre els estudiants i els conductors afectats.

Posteriorment, els joves s’han dirigit al campus de la UAB per bloquejar els accessos principals per carretera a la universitat i han increpat els estudiants que entraven a peu perquè no han secundat la vaga. Com a mesura preventiva, els combois dels Ferrocarrils de la Generalitat tampoc no s’han aturat a l’estació de la UAB per evitar l’acció dels piquets.

Al Campus de la Ciutadella de la UPF, una trentena d’alumnes s’han assegut a la porta principal de la universitat i els estudiants que hi volien entrar els havien de vorejar.

Al voltant de les 10 h, una marxa lenta amb un centenar d’estudiants ha tallat la ronda de Dalt a l’altura de la Vall d’Hebron en tots dos sentits de la marxa. També els estudiants del campus universitari han tallat l’avinguda Diagonal amb pancartes.

Diverses dotacions d’agents dels Mossos d’Esquadra han envoltat els manifestants a l’altura de l’edifici central de La Caixa, quan s’ha produït algun moment de tensió però que ha no ha provocat cap incident.