jordi sanchez i jordi cuixart

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima de la Generalitat de Catalunya ha anunciat aquest dijous la decisió del Centre Penitenciari de Lledoners de concedir permisos a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart perquè puguin fer activitats fora de la presó. La decisió s’empara en l’aplicació de l’article 100.2 del règim penitenciari i no suposa un canvi de classificació dels dos presos, que continuen en segon grau.

En el cas de Jordi Sànchez, la presó de Lledoners ha aprovat permisos perquè pugui sortir-ne 11 hores al dia per fer voluntariat, tres dies per setmana, i sempre que no siguin en cap de setmana. Pel que fa a Jordi Cuixart, podrà sortir de la presó nou hores i mitja al dia tots els dies entre setmana per fer voluntariat o bé per treballar. La Generalitat ha fet explícit que no informarà ni de la data d’inici de les sortides ni de les empreses o entitats on tots dos destinaran el seu temps, d’acord amb l’obligació de protegir la intimitat dels afectats.

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart ja van obtenir el 17 de gener el primer permís per sortir de la presó durant 48 hores, un cop complerta una quarta part de la condemna que va dictar el Tribunal Suprem en el judici del procés.

Què estableix l’article 100.2?

L’artice 100.2 del reglament penitenciari estableix que els interns poden sortir unes hores de la presó per treballar o fer activitats formatives o de voluntariat, si així ho decideix la junta de tractament del centre penitenciari. És una possibilitat que no suposa un canvi de classificació en el règim del pres i que pot ser d’aplicació immediata un cop es comunica a la jutgessa de vigilància penitenciària. “A posteriori”, la jutgessa pot decidir si ratifica o tomba l’aplicació de l’article 100.2 a un pres determinat, i també la Fiscalia pot recórrer contra la decisió i presentar-hi un recurs. En aquest últim cas, els permisos podrien continuar vigents fins a la resolució del recurs, que hauria de resoldre l’Audiència de la demarcació corresponent, que en el cas de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart és la de Barcelona.

Forn també ha demanat permisos per treballar

Segons ha explicat l’agència EFE, a  més de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, l’exconseller i exregidor Joaquim Forn també ha presentat els documents necessaris per obtenir permisos penitenciaris per sortir a treballar. També estan preparant-ne els tràmits l’exconsellera Dolors Bassa, tancada a la presó del Puig de les Basses, i l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva, a Lledoners, i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, a la presó de Mas d’Enric. La junta de tractament de cadascun dels centres penitenciaris serà la que haurà de prendre la decisió pertinent.

D’altra banda, l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, condemnat a la pena més alta, tretze anys de presó, també té previst presentar en les properes setmanes els documents necessaris. Els exconsellers de Presidència Jordi Turull, i de Territori Josep Rull, condemnats a deu anys i mig de presó cadascun, no han iniciat el procediment per acollir-se a l’article 100.2 i la seva defensa no ha volgut aclarir a l’agència EFE si tenen previst fer-ho en breu.