Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

 —condemnats a nou anys de presó cadascun per sedició— han demanat el primer permís ordinari per sortir de la presó aprofitant que és el primer dia en què poden sol·licitar-ne. Els dos líders independentistes ja han complert una quarta part de la condemna i tenen dret a un màxim de 36 dies de permís a l’any. Així ho estableix el règim de segon grau penitenciari en què s’han classificat tots els presos del judici del procés.

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estan empresonats des del 16 d’octubre del 2017 per ordre de la magistrada Carmen Lamela, de l’Audiència Nacional.

Lledoners proposa una sortida de 48 hores

La junta de tractament de la presó de Lledoners ha acordat aquest dimarts al matí una proposta de 48 hores de permís fora de la presó per a tots dos. Ara el servei de classificació de la Generalitat ha d’aprovar aquesta proposta perquè és l’òrgan competent per fer-ho. En el cas que la petició de permís fos d’entre tres i set dies, la decisió correpondria al jutjat de vigilància penitenciaria.

La Generalitat ja ha avançat que informarà de la resolució però que no en concretarà els dies per protegir la intimitat de les persones afectades.

Forn i Rull, a partir de l’octubre

Els següents presos del procés que podran començar a sortir puntualment seran Joaquim Forn i Josep Rull, l’octubre d’aquest any. La resta hauran d’esperar fins a l’any vinent. El gener del 2021 podrà sortir l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Jordi Turull, Dolors Bassa i Raül Romeva podran començar a sol·licitar-los el mes següent, el febrer del 2021.

L’últim serà Oriol Junqueras, que té la pena més alta. El president d’Esquerra podrà demanar els primers permisos l’octubre del 2021.