Eleno de Céspedes va ser un cirurgià transsexual del segle XVI  però que actualment és poc conegut. Personatges com ell ara formaran part del joc Qui És Qui? LGTBI, que estan elaborant en un taller del projecte Antena maker, impulsat per la Biblioteca Montserrat Abelló i l’Ateneu de Fabricació de les Corts amb el suport de Barcelona Activa. A través d’aquest projecte es pretén que la ciutadania pugui tenir accés a les eines de l’ateneu i aprengui a utilitzar-les mentre es desenvolupa una iniciativa amb rerefons social.

Personatges de la comunitat LGTBI

En el desenvolupament del taller també hi ha intervingut l’associació Minerva, que ha proposat la temàtica del joc i ha acompanyat el procés de documentació i recerca per conèixer millor els personatges i escollir quins en formaran part. Helena Longares, membre de l’entitat, explica que es busca “reforçar la visibilitat de referents positius de la comunitat LGTBI” i que han intentat evitar aquells que són més coneguts o que són més actuals. Per això han buscat personatges de diferents èpoques i orígens.

Aprendre habilitats noves

Les tasques de documentació s’han fet a l’aula multimèdia de la biblioteca, on els participants han après a utilitzar de manera acurada eines de recerca. Ara, en canvi, ja estan treballant a l’Ateneu de Fabricació de les Corts, on aprenen a utilitzar programes de disseny digital. Més endavant també hauran d’aprendre a utilitzar les eines de l’ateneu que els permetin tallar les peces del joc i gravar-hi les imatges que estan creant per representar cadascun dels personatges.

Objectius pedagògics del joc

El joc té un clar objectiu pedagògic i volen elaborar-ne diverses còpies perquè alguna es pugui quedar a la biblioteca i alguna altra estigui a l’associació Minerva. Serà un material que els servirà per dinamitzar activitats sobre el coneixement de la comunitat LGTBI.