Llarena considera que “la incertesa que la voluntat política majoritària sigui repectar l’ordre legal per aconseguir l’aspiració d’independència que encara avui comparteix l’investigat” és un factor que justifica el risc de reiteració. També ho argumenta per “l’encara propera determinació amb la qual l’investigat va conduir la greu actuació delictiva”, encara que ja no tingui cap càrrec polític ni sigui diputat.
El jutge manté Forn en presó provisional sense fiança perquè considera que la instrucció feta fins ara confirma la seva responsabilitat en l’activitat dels Mossos durant l’1 d’Octubre. En especial destaca el testimoni del coordinador del dispositiu policial per evitar el referèndum, el coronel Diego Pérez de los Cobos, qui va assegurar que l’actuació de la policia catalana anava “en contra de l’ordre d’impedir la celebració de la consulta il·legal” ique l’actuació de Forn “estava sempre orientada a aparentar una voluntat de compliment de les decisions judicials, però posant en marxa un pla” per a no complir-les. A més, Llarena recorda que a Forn el van nomenar després d’una crisi de govern, provocada per la renuncia dels que rebutjaven l’estratègia unilateral.
L’auto conclou que hi ha elements que apunten que des Forn va aprofitar el seu poder polític per dirigir les actuacions dels Mossos amb l’objectiu de permetre el referèndum i no de fer complir “les moltes resolucions judicials dictades per salvaguardar l’ordre constitucional i legal”.
Puigdemont: “És una violació escandalosa dels drets civils i polítics”
Sobre la decisió de Llarena, Carles Puigdemont ha assegurat a través d’un tuit que l’argument per mantenir Forn a la presó és “una violació escandalosa dels drets civils i polítics” i afegeix que converteix la presó preventiva en un “mecanisme de segrest i coacció d’idees legítimes i democràtiques”.
L’argument per mantenir en @quimforn a presó és una violació escandalosa dels drets civils i polítics. Fa de la presó preventiva un mecanisme de segrest i coacció d’idees legítimes i democràtiques, que en Quim ha defensat i practicat de manera pacífica, convivencial i respectuosa
— Carles Puigdemont ? (@KRLS) 2 de febrer de 2018
Llarena retorna un escrit a Puigdemont
El passat 29 de gener Carles Puigdemont va enviar al Suprem un escrit en el qual li comunicava que havia adquirit la condició de diputat, després de les eleccions del 21-D, i que en conseqüència podia exercir els seus drets. Li ho va dir en referència al Constitucional que va exigir a Puigdemont demanar permís al Suprem per ser investit. El jutge Pablo Llarena però no s’ha pronunciat sobre els seus arguments. Al contrari, li ha retornat l’escrit i li recorda que no està personat a la causa “mentre no sigui trobat o es posi a disposició del tribunal.”