Escola Jesuïtes de Sarrià edifici
(ACN) Els Jesuïtes de Catalunya han decidit investigar els casos de suposats abusos sexuals a les seves escoles des dels anys 60 i fins ara. Després que hagin sortit a la llum alguns casos ocultats fa temps, l’orde religiós ha apostat ara per investigar no només aquests casos sinó d’altres no aclarits. També ha demanat disculpes a les víctimes afectades per no haver-les “protegit” i, a més, no haver investigat prou algunes denúncies. En un comunicat signat pel delegat provincial dels Jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig, i pel director general de Jesuïtes Educació, Enric Masllorens, l’orde religiós diu que fa anys que és conscient de la necessitat d’un treball explícit per generar una cultura de protecció als menors.

Fa uns dies el diari ‘El País’ va informar del cas de Luis Tó González, professor del col·legi Sant Ignasi de Barcelona i condemnat a dos anys de presó el 1992 per abusar d’una nena. El religiós no va complir la pena per no tenir antecedents. Després de la sentència, va ser enviat a Bolívia, on va morir el 2017. Els Jesuïtes van admetre que havia estat un error no obrir un procés canònic a Luis Tó González i que llavors “no es va valorar bé la gravetat dels fets”.

Els Jesuïtes afirmen que les seves escoles “en el present són espais segurs”

En un comunicat signat pel delegat provincial dels Jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig, i pel director general de Jesuïtes Educació, Enric Masllorens, l’orde religiós diu que fa anys que és conscient de la necessitat d’un treball explícit per generar una cultura de protecció als menors. “La tolerància zero davant els abusos és inqüestionable per nosaltres”, assegura.

Programes de formació

En aquest sentit, i fruit d’aquesta preocupació, des del 2008 les escoles jesuïtes tenen programes de formació i prevenció, i fan tallers per a famílies, alumnes i educadors per prevenir, detectar i gestionar casos d’abusos, amb la col·laboració de la Fundació Vicki Bernadet. Les escoles també segueixen els protocols marcats pel Departament d’Educació i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya. Per tota aquesta feina, els Jesuïtes asseguren que les seves escoles “en el present són espais segurs” per a la protecció dels menors.

No obstant això, els Jesuïtes diuen que són conscients que la investigació del passat encara és una “assignatura pendent”. “La recerca d’informació sobre algun cas ja conegut, mostra que cal sistematitzar la informació que hi pugui haver”, assegura. De fet, mostren preocupació per la necessitat “d’assegurar una memòria fidel i honesta del passat, i de respondre a possibles víctimes”.

S’informarà dels resultats de les investigacions

Per això, han decidit fer una investigació més sistemàtica dels possibles casos d’abusos des dels anys 60 fins ara i ser “transparents” i “donar llum als casos que requereixin encara clarificació. Quan acabi la investigació de cada cas, informaran dels resultats “respectant sempre la voluntat de les víctimes i el dret a la presumpció d’innocència de les persones”. “Esperem que aquest procés ens ajudi a aclarir situacions del passat i a aprendre per al present i el futur”, conclouen.

De fet, admeten que la gestió d’aquests casos “en ocasions ha pogut ser deficient” o les mesures preses han pogut ser incompletes. Per això, els Jesuïtes demanen perdó a les víctimes i les seves famílies i lamenten no haver estat “a l’altura de la confiança dipositada” en els seus centres. També mostren el seu “pesar pel dolor” causat a persones “que haurien d’haver estat protegides i segures” als seu centres.

Un correu electrònic per contactar amb la institució

També volen donar el suport i acompanyament a les persones afectades i faciliten el correu electrònic escoltar@fje.edu per fer-hi arribar qualsevol tipus d’informació.