La Fundació Jesuïtes Educació ha negat que l’escola Jesuïtes Sarrià – Sant Ignasi tingués coneixement de possibles abusos per part d’un sacerdot. El director de la fundació, Enric Masllorens, ha assegurat que als arxius “no hi havia cap carpeta oberta sobre ell” i que la primera notícia la van rebre el 21 de febrer passat.

D’aquesta manera, ha desmentit que el sacerdot fos apartat de la docència per un cas similar, com han apuntat els dos germans que han denunciat abusos i violacions als Mossos d’Esquadra i que s’ha fet públic aquest dimarts a ‘El Periódico’.

Des de la fundació, Masllorens s’ha mostrat “consternat” i “dolgut” per la situació i ha assegurat que han denunciat els fets davant la doctrina catòlica.

“Hem iniciat un procés canònic, que és curt i s’envia a Roma. Allà, han d’estudiar la situació, poder entrevistar tots els implicats i donar un parer eclesiàstic sobre el que cal fer.”

Masllorens ha explicat que el procediment canònic pot desembocar en l’expulsió del sacerdot de la comunitat eclesiàstica i en la recomanació d’assistir a la justícia ordinària. El director de la fundació ha volgut deixar clar que estan disposats a obrir aquesta via quan tinguin la certesa que ho han de fer.

Investigació interna dels Jesuïtes en marxa

Al desembre, la comunitat dels Jesuïtes va engegar una investigació interna després que van sortir a la llum alguns casos d’abusos ocultats feia temps, com el del pare Luis Tó González. El sacerdot va ser condemnat a dos anys de presó el 1992 per abusar d’una nena i després els Jesuïtes el van enviar a Bolívia. Una decisió que no comparteix l’actual director de la fundació, qui considera que va ser un error no obrir un procediment canònic en aquest cas i assegura que volen “fer net”.

Per això, ha explicat que la investigació oberta des de desembre ha servit per indagar sobre altres possibles casos, tot i que”no tan bèsties” com el que aquest dimarts ha sortit a la llum.

Els suposats abusos a dos germans

Els fets denunciats van passar suposadament entre el 1982 i 1984, quan, segons el relat dels germans, el pare va abusar d’ells en reiterades ocasions amb tocaments i, fins i tot, penetració.

Actualment, el sacerdot té 94 anys i viu en una residència de la comunitat de Jesuïtes a Sarrià, segons ha explicat el director de la fundació. Masllorens també ha assegurat que després de conèixer la denúncia dels germans, amb qui diu haver parlat diverses vegades des del 21 de febrer, va posar-se en contacte amb el pare, tot i que no ha revelat el contingut de la conversa.

Els germans no només han denunciat els suposats abusos del religiós sinó també del sacerdot Luis Tó González, qui ja és mort i ja va ser condemnat per abús sexual a una nena de vuit anys.