JAUME ASENS, tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania "Estem estudiant la possibilitat que en l'estudi de la reforma que estem començant a fer de l'ordenança de la convivència es pugui incloure alguna infracció vinculada a aquest tipus de manifestacions d'odi que no són tant greus com per ser tractats des de la via penal. Insults, assetjaments a la via pública... Sempre que no constitueixen delicte, podrien ser tractats per la via administrativa."

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha explicat que a Barcelona no s’han donat agressions greus per discriminació. Els últims casos que es coneixen són l’agressió a una dona musulmana que portava nicab, un cas en el qual l’Ajuntament s’ha presentat com a acusació popular, i l’agressió a un taxista musulmà mentre resava a prop de l’Hospital del Mar. Per això, segons Asens, l’objectiu del pla és “donar garanties a les persones” que han patit discriminacions, “però sobretot el que es busca és anar a l’arrel del problema: que aquestes actuacions no es produeixin”.

Per fer-ho possible, es posaran en marxa 28 mesures que s’implementaran en el proper any i mig. Entre les mesures, hi ha reforçar l’Oficina per la No Discriminació, on les víctimes rebran informació i assessorament i es crearà l’Observatori de delictes i discursos d’odi que preveu recopilar dades sobre aquests delictes. També es formarà els agents de la Guàrdia Urbana perquè incloguin la islamofòbia i l’aporofòbia com a formes de discriminació i puguin detectar-les amb agilitat.

La dona, principal víctima d’islamofòbia

L’Ajuntament ha dissenyat aquest pla després d’un procés consultiu amb la comunitat musulmana, amb entitats que lluiten contra l’odi i la discriminació i amb una quinzena d’experts. Asseguren que la dona és la principal afectada pels discursos d’odi i discriminació, així com també els joves menors de 25 anys. Han explicat que la dona té problemes especialment en el món laboral i també en l’educatiu.

Segons la Fiscalia Provincial de Barcelona, en els darrers anys han augmentat les denúncies per odi i discriminació. L’any 2015 van rebre 232 denúncies, un 19 % més que el 2014 i gairebé un 40 % més que el 2013.