Les cèl·lules mieloides són, teòricament, defenses del cos humà. Són capaces de capturar el VIH, però un cop fet això, en lloc de lluitar-hi en contra, es converteixen en un cavall de Troia que facilita la infecció de noves cèl·lules i, per tant, la progressió de la malaltia. Això obre la porta a crear nous fàrmacs més eficaços, ja que els actuals NO són capaços de bloquejar aquesta via de dispersió. Per això, aquest laboratori ja treballa en el desenvolupament d'un medicament que ho inclogui i complementi els tractaments clínics actuals. "Amb el nou fàrmac i el tractament actual esperem acostar-nos a la cura del VIH". Els científics tenen clar que es tracta d'un petit pas per millorar els tractaments i per entende millor com funciona el VIH, però adverteixen que calen més recursos i investigació per aconseguir la cura definitiva de la malaltia.
Els científics han descobert que les cèl·lules mieloides, fan de cavall de Troia i ajuden a que el VIH es propagui més ràpidament per l’organisme. La investigació, que publica la revista “Retrovirology”, obre el camí per investigar nous medicaments antiretrovirals, ja que els actuals no bloquegen aquesta via de dispersió del VIH.
IrsiCaixa ha anunciat que ja està investigant un fàrmac contra aquest mecanisme de propagació. Els tractaments antiretrovirals actuals dificulten la infecció “virus a cèl·lula”, però un fàrmac en aquesta línia estaria encaminat a bloquejar la transmissió “cèl·lula a cèl·lula”
L’estudi ha demostrat per primera vegada que les cèl·lules mieloides poden capturar el VIH i, en lloc d’iniciar una resposta immunitària adequada contra ell, el concentren en gran quantitat i el transmeten sencer a la seva principal diana, els limfòcits T-CD4. Encara que el 2012, investigadors d’IrsiCaixa havien vist l’actuació de les cèl·lules mieloides modificades in vitro, fins ara no s’havia demostrat amb cèl·lules mieloides aïllades directament de teixits humans. Per comprovar-ho, els científics han treballat ara amb amígdales de persones no infectades pel VIH, aïllant per primera vegada les cèl·lules mieloides directament del teixit humà.
Segons els investigadors, en condicions normals, quan un patogen entra al nostre organisme, les cèl·lules mieloides exerceixen un paper clau en l’activació de la resposta immunitària. La seva funció consisteix a patrullar per l’organisme, capturar els agents infecciosos, degradar-los i obtenir algunes de les seves molècules, per després desplaçar-se als nòduls limfàtics, on unes cèl·lules s’encarreguen de destruir de manera específica els microbis i les cèl·lules que ja s’han infectat. El problema del VIH és que s’aprofita de les cèl·lules mieloides i es refugia dins, en compartiments, sense arribar a degradar-se del tot.
Això li permet arribar a les seves dianes principals, els limfòcits T-CD4, en comptes d’iniciar una resposta immunitària adequada contra el VIH, fet que crea un escenari idoni per infectar noves cèl·lules i la progressió de la malaltia.