Els nivells de pol·len de plàtan són baixos aquests dies. Van assolir nivells molt més alts a l’abril. Però aquest arbre torna a ser notícia per les molèsties que causa a moltes persones, en aquest cas també a les no al·lèrgiques. El motiu és l’alliberació massiva del seu fruit, que incorpora una mena de plomall que l’ajuda a disperar-se, i que ens causa irritacions als ulls i a la gola.

Aquesta alliberació massiva del fruit del plàtan s’ha accelerat amb els forts vents que han bufat els darrers dies a la ciutat, amb ratxes de fins a 40 km/h aquest divendres. Aquests vents encara bufaran uns dies més, així que aquests fruits acabaran d’escampar-se pels carrers de Barcelona.

El fruit del plàtan és en realitat una infructescència, es a dir, un agregat de petits fruits que s’agrupen formant una mena de “pilota” que penja dels plataners. Els fruits que van madurar l’estiu passat han restat a l’arbre bona part de l’hivern i aquests dies tendeixen a anar-se  disgregant i sortir volant. És això el que causa les esmentades molèsties. Els fruits nous d’aquesta primavera, encara immadurs, seran alliberats l’any vinent.