
(ACN/Redacció) L’entitat Irídia, juntament amb altres advocades, ha interposat un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional (TC) per denunciar les “greus vulneracions” de drets fonamentals derivades de les infiltracions policials en espais polítics i socials de Barcelona i “l’absoluta manca d’investigació dels fets”. Aquesta acció respon a la decisió de la justícia de confirmar la inadmissió a tràmit de la querella interposada el 31 de gener del 2023 per vuit persones afectades contra l’agent infiltrat D.H.P., els seus superiors jeràrquics i el Ministeri de l’Interior.
Irídia demana una investigació dels fets
En el recurs, es reclama que s’anul·lin les resolucions que establien la inadmissió a tràmit i s’investiguin els fets. Segons Irídia, la inadmissió suposa un “incompliment greu” de l’obligació de garantir la prohibició de la tortura i altres tractes inhumans o degradants.
Els fets es remunten al maig del 2020, quan un agent de la Policia Nacional es va infiltrar amb una identitat falsa a diferents espais socials i polítics del barri de Sant Andreu. La infiltració va continuar durant dos anys, fins a l’octubre del 2022. En total vuit dones van presentar una denúncia contra un policia nacional per haver mantingut relacions sexoafectives amb elles i per espiar l’activitat dels moviments socials dels quals formaven part, com ara Resistim al Gòtic i el Casal Popular Lina Òdena.
Denuncien vulneració de drets
Les afectades van presentar una querella pels delictes de tortura i contra la integritat moral i descobriment i revelació de secrets, entre d’altres. Aquesta querella va ser inadmesa per resolució del Jutjat d’Instrucció 21 de Barcelona i posteriorment confirmada per la secció cinquena de l’Audiència de Barcelona.

Segons Irídia, l’absència d’una investigació judicial d’aquests fets implica una vulneració dels drets d’integritat moral, intimitat i tutela judicial efectiva. Ha afegit que l’Estat està “incomplint amb la seva obligació internacional d’investigar de manera exhaustiva aquells fets, que poden constituir tortura o tractes inhumans o degradants”, com estableix el Conveni Europeu de Drets Humans i altres instruments internacionals.
No descarten recórrer a instàncies internacionals
El recurs interposat ara subratlla la necessitat que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre els límits legals i ètics de l’ús de relacions sexoafectives per part d’agents policials infiltrats, una pràctica “encara no resolta” per la jurisprudència. L’equip jurídic d’Irídia ha afirmat que si el TC no garanteix la protecció adequada, arribarà a instàncies internacionals.