Irídia denuncia l’ús de pilotes de goma per part de la Policia Nacional durant les càrregues d’aquest dilluns a l’aeroport del Prat. El codirector de l’entitat, Andrés García Berrio, ha dit a ‘El matí de Barcelona’ que considera “molt greu” que aquest tipus de material s’hagi fet servir a Barcelona després que el Parlament en prohibís el seu ús l’any 2014. Tot i que la prohibició d’utilitzar pilotes de goma només afecta els Mossos d’Esquadra, Berrio entén que aquesta prohibició va més enllà de la policia autonòmica, sobretot després que l’1 d’octubre Roger Español perdés un ull precisament per una bala de goma disparada per un Policia Nacional.

El Servei d’Emergències Mèdiques ha informat que 115 persones van haver de ser ateses dilluns. Un dels ferits té una lesió ocular que l’equip mèdic de l’Hospital de Bellvitge està valorant. Irídia encara no sap si aquesta lesió pot haver-la provocat un projectil d’escuma o una pilota de goma.

Irídia busca testimonis

El codirector d’Irídia assegura que l’entitat està recopilant dades arran de les “actuacions incorrectes” que es van produir a l’aeroport, tant de la Policia Nacional com dels Mossos d’Esquadra. Fins ara han rebut 20 trucades i també estan analitzant les imatges de les xarxes socials.

García Berrio també ha explicat que el centre està recopilant dades i buscant testimonis sobre les persones agredides. Aquest dimarts preveuen posar tota la informació en comú amb d’altre entitats observadores.

Irídia no és l’única entitat que ha denunciat l’ús de pilotes de goma durant les càrregues a l’aeroport. L’Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans de la Universitat de Barcelona també considera “gravíssim” que els policies utilitzin aquests projectils. Des de Tsunami Democràtic també ho han condemnat.