Les informacions i imatges que no paren d’arribar sobre l’actuació realitzada durant l’intent d’assalt massiu a la frontera de Melilla ha generat una allau de crítiques. Andrés García Berrio, advocat d’Irídia, el Centre per la Defensa dels Drets Humans, afirma que el que va succeir divendres és una “massacre” i que “estem davant d’un dels fets de més gravetat de la frontera sud espanyola”.

El Govern marroquí xifra en 31 les persones mortes però les entitats locals que treballen l’eleven a 47. Tot i això, creuen que amb la gravetat de les lesions que tenen alguns dels migrants encara n’hi haurà més. García Berrio insta les institucions a fer una investigació en profunditat perquè per les imatges que ens estan arribant, diu, “s’han vulnerat els drets humans a les dues bandes de la frontera, també l’espanyola”. Entre algunes de les vulneracions, l’advocat diu que s’han fet omissions d’auxili, llançaments de pedres, atacs amb molta violència i devolucions en calent sense garanties.

“No són màfies, són persones vulnerables”

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va elogiar l’actuació policial de l’Estat i del Marroc i va assegurar que darrere de l’assalt hi havia “màfies organitzades”. Precisament, l’alcaldessa, Ada Colau, li ha demanat una rectificació per aquestes paraules. Pel que fa a Irídia, expliquen que les persones que decideixen saltar la tanca, amb tots els perills que comporta, són persones vulnerables. “La gent que té diners és la que pot pagar una màfia que la transporti per vies no legals però segures”.

Concentració de rebuig

Aquests dies, en diverses ciutats de l’estat s’estan portant a terme manifestacions i concentracions en rebuig als fets. A Barcelona, la Comunitat Negra Africana i Afrodescendent a Espanya ha fet una crida a manifestar-se aquest diumenge, 26, a les 18 h a la plaça d’Idrissa Diallo sota el lema “El racisme institucional mata”.