El centre de drets humans Irídia denuncia els impediments que els ha posat la direcció del centre d’internaments d’estrangers de la Zona Franca per visitar els interns. Els advocats d’Irídia asseguren que només han fet cinc visites en tot aquest 2021 i que no els ha arribat cap denúncia de violència institucional en l’últim any, malgrat que anys anteriors hi han hagut situacions que encara estan en mans de la justícia i que posen en dubte la praxi del personal del centre. Un exemple n’és el cas d’un noi que va estar emmanillat i aïllat durant més de tres hores en una sala malgrat patir un atac d’ansietat, uns fets que van passar l’octubre del 2020. Per tot plegat, el lletrat d’Irídia Andrés García Berrío afirma que “el CIE està descontrolat”.

Irídia lamenta que durant vuit mesos els interns van tenir prohibides les visites de familiars i de les ONG al centre malgrat que la restriccions al conjunt de Catalunya s’anaven relaxant. Aquest període sense visites va anar des de l’octubre del 2020, quan el CIE va reobrir després de la pandèmia, fins al juny del 2021, quan els Jutjats de Control del CIE les van permetre de nou. En aquells mesos, l’entitat assegura que el centre va negar la visita d’almenys dos advocats d’Irídia i va impedir als interns sol·licitar els seus serveis en retirar-los els papers de petició expressa.

Segons relata Irídia, es va impedir l’entrada d’un dels seus advocats al març perquè l’intern no ho havia sol·licitat prèviament -Irídia defensa que el CIE els havia tret els papers de sol·licitud-, mentre que al maig es va denegar l’entrada a un altre lletrat malgrat que l’intern sí que ho havia sol·licitat prèviament en aquest cas. L’entitat assegura que la direcció va informar que les visites només podien ser per videoconferència.

En l’actualitat, Irídia representa a vuit migrants que han passat pel CIE i en sis causes diferents, totes per agressions físiques, tractes vexatoris i degradants dels policies nacionals que treballen en aquest equipament de la Zona Franca. Els advocats recorden que durant el temps en què les ONG tenien prohibida l’entrada al centre com a mesura anticovid, no s’ha pogut controlar si s’estaven vulnerant els drets dels interns. A més, afegeixen que en altres centres, com al CIE de Madrid o de Múrcia, no es van restringir les visites durant tant de temps.