NEUS MUNTÉ, consellera de la Presidència "Una investigació interna en el si del Consorci d'Educació de Barcelona. (...) Posar a disposició de totes les famílies que es puguin considerar afectades la unitat de suport a la convivència escolar. També demanar a l'escola concertada la revisió del protocol amb què reacciona i gestionar aquestes situacions."

L’escola Maristes Sants – les Corts torna a ser notícia. Després que divendres es destapés un presumpte cas de pederàstia al centre del carrer de Vallespir, els Mossos d’Esquadra han confirmat que investiguen un monitor de menjador per suposats abusos en un altre centre, en aquest cas el del carrer d’Antoni Capmany, dedicat a l’ensenyament d’infantil i primària.

La policia catalana va detenir el mes de desembre el monitor, d’uns 30 anys i sense antecedents penals, per haver abusat presumptament d’almenys un menor. La direcció del centre assegura que va apartar el monitor el dia en què es van assabentar dels fets i va denunciar els fets a la policia, només 17 dies després que comencés a treballar al centre, i va notificar els fets a l’empresa que l’havia contractat.  Segons ha explicat el director de l’escola, Raimon Novell, es va activar “immediatament” el protocol  intern de protecció de menors.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha comunicat que l’investigat està en llibertat provisional per un presumpte delicte d’abusos sexuals. L’home estarà obligat a comparèixer periòdicament als jutjats i se li ha imposat una ordre d’allunyament del centre escolar.

Ensenyament vol que els centres concertats també informin de casos d’abusos sexuals

A resultes de les denúncies conegudes durant la darrera setmana, el Departament d’Ensenyament intentarà que els centres concertats hagin d’informar a la conselleria de suposats casos d’abusos sexuals. Actualment, només estan obligats a notificar-ho les escoles públiques i a les concertades només se’ls recomana fer-ho. Una altra opció seria obligar a tots els centres a tenir protocols d’actuació davant presumptes abusos sexuals a menors.

El Departament d’Ensenyament ha enviat un comunicat en què afirma que es va obrir un expedient al col·legi dels Maristes Sants-Les Corts, que està sent investigat pel consorci d’Educació de Barcelona, un cop es va tenir constància del primer cas denunciat. El departament diu que es posa a disposició de la justícia i dels pares afectats i que s’actuarà amb fermesa per depurar responsabilitats.

D’aquesta qüestió se n’ha parlat també en el consell executiu de la Generalitat. Després de la trobada la portaveu i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha demanat celeritat a la justícia. També ha assegurat que si al final en surt una sentència condemnatòria per al centre, el Departament d’Ensenyament prendrà les mesures que consideri oportunes.

El síndic convoca una reunió per revisar el protocol contra abusos a infants

El Síndic de Greuges ha convocat una reunió dilluns que ve, 15 de febrer, a les 12 h per revisar el protocol marc d’actuacions en casos d’abusos sexuals a menors, signat el 2006, per detectar possibles errades i acordar millores. Rafael Ribó ha citat els departaments d’Interior, d’Ensenyament, de Salut, de Treball, Afers Socials i Famílies, la Fiscalia del TSJC, la presidència del TSJC i la Delegació del govern de l’estat a Catalunya.