Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per esclarir què va passar durant el tiroteig que va tenir lloc aquest dissabte al vespre al passeig de Sant Joan, on agents de la Guàrdia Urbana van abatre un home sense llar que, presumptament, els intentava agredir. Paral·lelament, la Guàrdia Urbana ha obert una investigació interna.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que la policia catalana lidera la investigació perquè es podria generar “un conflicte d’interès” en la mesura que hi havien actuat agents de la Guàrdia Urbana. Sàmper ha informat que “la investigació s’està instruint i, quan acabi l’atestat anirà cap al jutjat”. Sobre el fet que els agents utilitzessin una arma de foc, el conseller ha afirmat que aquesta és “l’última intervenció de qualsevol policia“.

Aquest diumenge, el cos de Mossos d’Esquadra ha explicat que cercarà testimonis de persones que van presenciar els trets de l’agent de la Guàrdia urbana al sensellar. Ho faran dins del marc de la investigació oberta per esclarir el cas.

Ingressat a l’UCI de Sant Pau en estat crític

Segons ha informat Arrels Fundació, l’home està ingressat a l’UCI de l’Hospital de Sant Pau en estat crític. Els professionals mèdics l’han operat aquesta nit, després d’haver rebut l’impacte d’una bala a l’abdomen. L’home roman a la unitat de cures intensives custodiat per agents dels Mossos d’Esquadra.

Serveis Socials havia activat un protocol d’intervenció

Des de l’Ajuntament, Serveis Socials feia poc temps que estava en contacte amb l’home, que la Fundació Arrels els havia notificat, i ja havia activat el protocol d’intervenció. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, ha explicat que els equips de treball al carrer estaven “aproximant-se a ell” per establir un vincle de confiança i fer “una posterior derivació”. Pérez ha afegit que la situació “els preocupa” però demana prudència: “Mentre s’aclareixen els fets amb la investigació oberta, la nostra principal preocupació és la seva salut”.

Reaccions ERC, Ciutadans, PP i la CUP

Regidors de diversos partits de l’Ajuntament han reaccionat als fets. Jordi Coronas d’Esquerra Republicana ha afirmat en un tuit que qualsevol actuació amb una persona sensellar o amb trastorn, s’hauria de fer acompanyat per un professional de la salut. “No vull prejutjar el que ha passat, però sembla evident que alguna cosa ha fallat” ha conclòs Coronas. Per altra banda, Paco Sierra de Ciutadans, i Josep Bou del PP, han remarcat que aquest fet ha de tornar a posar a sobre la taula la necessitat d’utilitzar pistoles taser. “Són un element de molta garantia pels agents i també pel possible violent” ha remarcat Bou. Mentre que Paco Sierra afegeix: “Ho vam proposar i el govern no va voler… Salven vides”.

Des de la CUP Barcelona han estat crítics amb l’actuació policial. Consideren que en aquestes situacions haurien d’anar acompanyats de treballadors socials i lamenten que l’Ajuntament hagi actuat de forma “corporativista”. Exigeixen la destitució immediata d’Albert Batlle com a màxim responsable de seguretat a l’Ajuntament.