L’any 2018 es van analitzar 86 casos sospitosos d’intoxicació per ingesta de bolets a tot Espanya. D’aquests, 12 van ser positius. Els resultats els va aportar el Clínic, l’únic hospital a tot l’estat que disposa d’un laboratori on es fan anàlisis d’orina davant de sospites d’intoxicació. El centre hospitalari assegura que el 14% dels casos sospitosos donen positiu i poden acabar en trasplantament de fetge o mort. Jordi To Figueres, cap del laboratori de toxicologia del Clínic, assegura que any rere any “ens trobem amb famílies que se’n va a buscar bolets sense conèixer-los prou i en mengen de verinosos”.

Dolor, vòmits o diarrees, símptomes d’intoxicació

Segons Ona Escoda, internista d’urgències de l’Hospital Clínic, el dolor d’estómac, els vòmits o les diarrees continuades són alguns dels símptomes d’intoxicació per bolets. Escoda explica que en les intoxicacions lleus “els símptomes apareixen entre 30 minuts i tres hores després d’haver ingerit aquest bolet” mentre que “com més temps passa entre la ingesta i l’inici dels símptomes pot ser una indicació d’una intoxicació greu“. Segons aquesta internista, és clau anar “de forma urgent” a un centre de salut per “començar com més aviat millor un tractament“.

Set espècies de bolets mortals

A Catalunya, hi ha 50 espècies verinoses de bolets i d’aquests set són mortals. D’entre aquests últims, els tres més comuns que acostumen a tractar al Clínic són la farinera borda (Amanita phalloides”) en un 50% dels casos, que s’acostuma a trobar al bosc; la Lepiota brunneoincarnata”, fàcil de veure en parcs urbans (i que apareix en un 40% dels casos), i per últim en un 10 % dels casos tracten la Galerina marginata”.

Des del Clínic, expliquen que totes les persones intoxicades que han tractat havien collit elles mateixes els bolets. En cap cas, el producte provenia d’un restaurant o d’un mercat.