Els dos detinguts treballaven com estibadors al port de Barcelona. Per la feina que feien tenien accés a tota la zona de contenidors. Així, podien recuperar la droga sense aixecar sospites. La banda l'havia amagat en un carregament de cafè brasileny sense que l'empresa importadora en sabés res. És el que es coneix en l'argot policial com la tècnica del ganxo perdut. JACINTO TARÍN, tinent de la Guàrdia Civil "Una vez el contenedor está cargado y precintado, rompen el precinto, colocan un precinto falsificado e introducen la droga en mochilas de fácil transporte, de unos 25 o 30 quilos cada mochila y en una de ellas introducen un segundo precinto falsificado con la idea de que cuando se llegue a destino pues puedan abrirlo, descargar las mochilas y colocar el precinto para que el destinatario final no note la falta de nada. Su mercancía está correcta" Un sistema que ens els darrers anys ha anat a més. I tot perquè les bandes de narcotraficants opten per aquest sistema perquè creuen que els serà més fàcil passar els controls. Però en arribar al moll de mercaderies, el servei de duanes va detectar el carregament de droga i es va muntar un dispositiu de vigilància. Gràcies a això es va poder detenir "in fraganti" els dos treballadors quan intentaven recuperar la cocaïna. En total, 625 quilos de droga, el decomís més important que s'ha fet mai al port. Es calcula que en el mercat negre, hauria superat els 100 milions d'euros.

Dins del contenidor, s’hi van trobar 16 bosses d’esport embolicades en plàstic que contenien entre 34 i 35 pastilles de droga d’un pes aproximat d’1 kg. En total, 556 pastilles de droga. Les bosses estaven amagades entre els sacs de cafè de l’interior del contenidor procedent de Brasil. Se sospita que la cocaïna anava dirigida tant al mercat espanyol com l’europeu.

Els traficants havien fet servir el que en l’argot policial es coneix com “ganxo mort”. Consiteix en amagar la droga dintre d’un carregament qualsevol sense que l’empresa importadora en sàpiga res. Abans que el contenidor surti del port, la banda recull la cocaïna i torna a col·locar una còpia del precinte a la porta. Així ningu se’n adona de res.  Aquest cop, però, la Guàrdia Civil havia detectat el carregament abans i va muntar un dispositiu de vigilància per poder enxampar “in fraganti” els encarregats de recollir la cocaïna. Són dos estibadors que treballen en una de les terminals de contenidors. Tots dos ja han passat a disposició judicial i han ingressat a presó provisional. Ara s’està analitzant tota la informació per poder arrestar la resta de la banda.

El sistema del ganxo mort és cada cop més habitual al Port de Barcelona. Fins ara, els narcotraficants feien servir tècniques com la de crear empreses pantalles per fer arribar els carregaments de droga. Els cops policials dels últims anys els han fet canviar d’estratègia i ara opten per aquest procediment perquè el consideren més segur.

L’Operació forma part dels controls que es duen a terme al Port de Barcelona. S’analitzen entre 7.000 i 8.000 contenidors cada dia en busca d’indicis. I aquest any s’estan batent els rècords pel que fa a decomís de droga. Més d’una tona de coaïna i 2.000 quilos d’haixix.  El d’aquest mes de setembre, però, és el més gran que s’ha fet mai al port de Barcelona. Es calcula que el preu al mercat negre supera els 100 milions d’euros.