La Intersindical-CSC convoca una vaga general a Catalunya per al pròxim 11 d’octubre, o si més no, n’ha registrat el preavís. La vaga podria coincidir amb la sentència del Tribunal Suprem per al judici del procés. La convocatòria, que va ser anunciada per la patronal PIMEC, serà de 24 hores i afectarà tot el territori català.
Convocatòria de vaga general per part de @I_CSC
11 d’octubre de 2019Motius:
👉Derogació reformes laborals
👉Salari mínim de 1.200 euros.
👉Recursos per la Inspecció de treball
👉Igualtat de gènere
👉Recuperació poder adquisitiu de salaris i pensionshttps://t.co/p7X1mDpkEM— PIMEC (@pimec) September 30, 2019
Els motius
El sindicat independentista, que ja va convocar una vaga general el 21 de febrer amb motiu de l’inici del judici del procés, n’ha explicat els motius. Reivindicar un salari mínim de 1.200 euros, igualtat de gènere en el món laboral o superar la bretxa salarial són alguns dels arguments que segons el sindicat motiven la vaga.
En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’ de betevé, Jesús Palomar, que és membre del secretariat general de la Intersindical-CSC, ha detallat que la data de l’aturada podria acabar canviant, com ja va passar amb la convocatòria del mes de febrer, però que l’important “no és tan el dia sinó que es faci i que la ciutadania surti, reclami, faci vaga per poder assolir una imatge de país que reclama els seus drets laborals i socials”.
En espera de la sentència del Suprem sobre el 8-N
A les crítiques que en les anteriors convocatòries van rebre per part de les patronals i que en el cas de Foment del Treball van acabar amb una querella per declarar la vaga del 8 de novembre il·legal, el sindicat diu que estan a l’espera “d’una sentència del Suprem”. La querella de la patronal catalana va ser desestimada pel TSJC però hi van presentar recurs en contra i ara està pendent de la resolució de l’alt tribunal. El TSJC va introduir “un element novedós a la jurisprudència espanyola perquè va reconèixer que les vagues tenen un contingut polític”. “Esperem que sigui una sentència judicial i no política. Si acaba determinant que la vaga va ser il·legal suposarà una limitació del dret a vaga”, afegeix Palomar.
La intersindical argumenta, de fet, que “totes les vagues tenen un contingut polític. Quan el teu interlocutor, a qui apel·les, és un govern, està clar que el que li reclames és una acció política determinada”. Pots escoltar l’entrevista sencera aquí.