El Departament d’Interior ha destituït el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i al capdavant del cos hi posarà el comissari Josep Maria Estela, fins ara cap de la regió policial de Tarragona. La decisió de destituir Trapero ja s’havia pres feia unes setmanes, però no ha estat fins ara que s’ha fet efectiva. Feia poc més d’un any que Trapero havia estat restituït per l’exconseller d’Interior Miquel Sàmper després de fer-se pública la sentència de l’Audiència Nacional que decidia absoldre el major dels Mossos.

El nou comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela. (ACN)

Josep Lluís Trapero va ser absolt, juntament amb l’excúpula d’Interior, dels delictes de sedició i desobediència per l’actuació dels Mossos durant el referèndum de l’1 d’octubre. A la sentència es va desacreditar la hipòtesi que el major s’havia posat d’acord amb els responsables del projecte independentista per incomplir les resolucions judicials. Els magistrats també van considerar provat que Trapero va dissenyar un dispositiu per impedir l’1-O i que els Mossos van col·laborar amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Una de les últimes aparicions públiques del major Trapero van ser aquesta tardor i a la primavera, quan va reunir uns 200 comandaments per abordar els aldarulls de les protestes en suport de Pablo Hasél. En aquell moment, Trapero va demanar una resposta “tranquil·la i professional” als aldarulls. Ha estat comissari en cap en dues etapes, entre el 2013 i 2017, l’any de l’1-O, i des del novembre del 2020 fins aquest dilluns.