Desplegament policial al desnonament del carrer de la Riera Blanca

El Departament d’Interior deixarà d’aplicar la llei mordassa a les manifestacions i, a partir d’ara, els Mossos d’Esquadra faran prevaldre l’exercici dels drets fonamentals. Aquest canvi de criteri se sustenta en un informe jurídic del departament basat en sentències del Tribunal Europeu, i també del Tribunal Constitucional. La notícia l’ha avançada Catalunya Ràdio i l’ha confirmada el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en una entrevista en aquest mitjà. “El que es fa és no aplicar mimèticament la llei mordassa, sinó ponderar aquest dret amb altres, com el de la llibertat d’expressió”, ha afirmat.

Els Mossos continuaran aixecant acta dels incidents a les manifestacions, però deixaran d’instruir les multes. Això vol dir que el procés d’instrucció de les sancions dependrà del Departament d’Interior, i no de la policia. Segons Catalunya Ràdio, aquest canvi permetrà al govern poder tirar enrere moltes de les sancions que s’han posat aquests últims mesos si s’hi han posat al·legacions. Per exemple, hi hauria les multes dels col·lectius que intenten aturar desnonaments i també d’alguns fotoperiodistes. “Nosaltres el que fem és ponderar drets. No té sentit que si una persona es manifesta pacíficament tingui una multa”, afirma el conseller.

La llei mordassa va entrar en vigor l’any 2015.

Irídia: “És una bona notícia”

El Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia considera que l’anunci d’Interior “és una bona notícia”, però alerta que continuarà vigilant que es faci “sempre” una interpretació de la llei en què prevalguin els drets fonamentals. També recorda que el els últims mesos s’han incoat nombrosos procediments sancionadors a activistes per protestar davant de desnonaments i reclama que els mossos “deixin d’intimidar qui protesta” amenaçant a imposar sancions.

Irídia reclama que la reforma de la llei mordassa “no sigui un mer maquillatge per protegir i garantir el dret a la protesta”.

El número d’identificació dels antiavalots serà més visible

Segons avança Catalunya Ràdio, a partir de mitjans de març hi haurà canvis als uniformes dels antiavalots dels Mossos, que portaran els número d’identificació més visible i també serà més curt. Així, el número passa dels nou dígits actuals a tenir-ne només sis, per ser més fàcil de memoritzar. També tindrà una tipografia més clara i més grossa.

El número d’identificació, a més, l’hauran de portar en diverses parts de l’uniforme perquè es pugui veure des de 360 graus. Així, estarà tant al davant com al darrere de l’armilla protectora i també als dos laterals del casc.

Aquesta modificació s’aplicarà als 1.300 agents de l’ARRO, la unitat de suport en manifestacions i desallotjaments, entre d’altres.