(ACN) La intendenta dels Mossos d’Esquadra Teresa Laplana diu que va anar al Departament d’Economia el 20-S, tot i trobar-se malament, perquè aquell dia no hi havia cap altre comandament superior del cos que pogués acudir-hi. Durant la seva declaració a l’Audiència Nacional i a preguntes del fiscal Pedro Rubira, Laplana ha explicat que el dia 19 li havien prescrit dos dies de descans per un “quadre de vertigen” però que com que ningú més podia desplaçar-s’hi va considerar que era “responsabilitat” seva anar-hi.

“No vaig pensar que la diligència duraria tantes hores”, ha afegit. La intendent —que s’enfronta a quatre anys de presó per sedició— també ha insistit que aquell dia no era la responsable del dispositiu, tot i que ha admès que tenia “rang” per poder fer d’interlocutora amb la Guàrdia Civil. Preguntada sobre per què no van fer el perímetre de seguretat a primera hora, ha dit que els tècnics d’ordre públic van considerar que això podia “generar desordres públics incalculables” malgrat que els manifestants estaven en “actitud reivindicativa”.

“Sànchez no és ningú”

En l’interrogatori, ha assegurat que ella no tenia obligació de parlar amb l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez si no era per ordre dels seus superiors, “ni donar-li explicacions ni demanar-li res”, perquè “no té cap autoritat”.

La seva advocada i també la de Trapero, Olga Tubau, ha preguntat a Laplana si el major dels Mossos li va “ordenar” que parlés amb Sànchez. La intendenta ha dit que Trapero només li va explicar que Sànchez s’havia ofert per col·laborar en la formació d’un passadís de voluntaris perquè la Guàrdia Civil pogués entrar els detinguts a Economia. Preguntada sobre si l’expresident de l’ANC prenia decisions sobre les actuacions policials, Laplana ho ha negat rotundament.

“Va venir allà amb l’única atribució de col·laborar en la formació d’un passadís, res més. Ell podia dir missa però no podia condicionar cap actuació policial. No és ningú per exigir ni interferir en les decisions i les ordres que dona la policia”, ha dit.

La intendenta dels Mossos també ha negat, a preguntes de Tubau, haver mantingut mai una reunió amb membres del govern de la Generalitat, de l’ANC, d’Òmnium o amb Trapero amb “la finalitat de tractar la creació d’un estat independent”. “Mai, rotundament no”, ha dit.

Laplana s’absentarà fins al final del judici

Un cop acabada la declaració, Laplana podrà absentar-se del judici. El tribunal va acceptar, a petició de la defensa, que no acudeixi a les sessions fins als informes finals perquè pateix estrès posttraumàtic. A la vista hi han acudit, a banda de la seva família, el coordinador del PDeCAT, David Bonvehí; Ferran Bel, també del PDeCat, i el director general dels Mossos, Pere Ferrer.