Set alumnes de l’Institut Serrat i Bonastre han estat els guanyadors de la quarta edició del concurs Repte Barcelona Dades Obertes. Es tracta d’un certamen que organitza l’Ajuntament de Barcelona per promoure l’ús de les dades obertes com a recurs educatiu i fomentar l’esperit crític. En aquest cas, els alumnes guanyadors han utilitzat les dades disponibles al web de l’Ajuntament de Barcelona per veure l‘impacte de la covid-19 en l’economia de la ciutat i entendre la pandèmia d’una manera més global, més enllà de la seva vivència personal.

El més vulnerables, els més afectats per la covid-19

Els alumnes han utilitzat les dades d’accés lliure del portal Open Data BCN, de l’Ajuntament de Barcelona, per constatar quina ha estat la incidència del coronavirus per barris. Als més pobres, com el Raval, hi ha hagut més contagis, mentre que en altres amb una renda més alta, com Sarrià, n’hi ha hagut menys. “El fet de tenir una renda més alta o cobrar més a final de mes no hauria d’afectar tant en un aspecte tan bàsic com és la nostra salut. Tots hauríem de tenir el mateix dret a seguir vivint”, reivindica Anna Embid, alumna guanyadora de 4t d’ESO.

Proposen més formació i menys dependència del turisme

La recerca també ha mostrat que els sectors més afectats pels ERTO han estat l’hostaleria i el comerç, seguits de la cultura, en una ciutat en què el turisme representa el 14 % del PIB. Per això els alumnes han suggerit que Barcelona depengui menys del turisme i es redueixi l’ocupació volàtil que genera. L’alumne de 4t ESO Miquel Argüello explica que l’ensenyament també és un aspecte clau: “Proposem incentivar la formació de la societat perquè veiem que els barris amb una formació superior són els que menys han patit i menys han notat l’efecte de la pandèmia”.