Dins del dispositiu del Nadal 2022, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha fet aquest mes de desembre 83 inspeccions a locals d’oci nocturn amb molt d’aforament, com ara discoteques i bars musicals. Les inspeccions consisteixen a comprovar mesures de seguretat com les vies d’evacuació, l’enllumenat d’emergència o les mesures contra incendis. D’aquestes inspeccions, 68 han derivat en denúncies administratives.

Segons explica el portaveu de la Guàrdia Urbana, Jordi Oliveras, les principals sancions tenen a veure amb la falta d’alguns rètols, com la prohibició de fumar o el consum d’alcohol per part de menors, i per un funcionament defectuós de les llums d’emergència. Tot i això, afegeix: “Els locals han fet progressivament una adaptació a la normativa que és molt exigent”. En cap cas s’ha hagut de tancar cap local.

Verificacions de l’aforament quan estan de paisà

A més d’aquestes inspeccions que es fan durant el dia, els agents de la Guàrdia Urbana també intervenen a la nit. En aquest cas, però, ho fan de paisà per verificar l’aforament, les vies d’evacuació i la presència de clients a l’exterior del local. Segons Oliveras, la seguretat a fora dels locals també és responsabilitat dels negocis.

“L’aforament de les sales nocturnes és insuficient”

El local del Grup Arena ubicat a la ronda de Sant Pere, amb aforament per a 750 persones, és un dels locals inspeccionats per la Guàrdia Urbana. El director del Grup Arena, Marco Antonio García, valora positivament que es facin aquestes inspeccions per Nadal i la resta de l’any, però denuncia que tenen problemes amb l’aforament.

Segons García, tots els dissabtes tenen l’aforament complet sobretot pel tancament de més de 200 locals nocturns a Barcelona després de la pandèmia. “L’aforament és insuficient, molta gent es queda al carrer i es crea un altre oci no regulat que molesta més que l’oci regulat nostre”, afegeix, i reclama revisar l’aforament dels locals.

Unes 1.500 inspeccions durant el 2022

Tot i que durant les festes de Nadal la Guàrdia Urbana s’ha centrat a fer les inspeccions en locals nocturns de gran concurrència, les intervencions es realitzen durant tot l’any en tota mena d’establiments oberts al públic. Durant el 2022, la Guàrdia Urbana ha fet unes 1.500 inspeccions que suposen unes 4.000 denúncies.