Aquest mes de setembre la factura de l'aire condicionat del Joan serà força alta. Des del 10 d'octubre a casa seva no s'obren les finestres i és que el tigre del plàtan, aquest petit insecte parasitari, entra sense cap invitació. Ja són molts els veïns que com el Joan deixen constància del seu malestar a les xarxes socials. Aquesta notícia ja ha rebut més de 100 comentaris. I no només en queden afectats els habitatges, aquest bar del carrer de Pamplona i els seus clients també pateixen les molèsties que ocasiona el tigre del plàtan. Hi ha veïns que constaten la presència de l'insecte a Sant Andreu i Sant Martí de Provençals però també a l'Eixample i a Gràcia. Des de l'Ajuntament expliquen que s'ha d'establir un període mínim de 21 dies, que encara no s'han complert, per tal de posar en marxa una possible fumigació. De moment, ja hi ha prevista una fumigació als plataners del carrer de Bilbao.

Els veïns del barri del Poblenou no són els únics a qui la plaga del tigre del plataner causa molèsties. Hi ha barcelonins que constaten la presència de l’insecte als barris de Sant Andreu, Diagonal Mar i la Llacuna del Poblenou, i als districtes de l’Eixample i Gràcia. La calor d’aquest mes de setembre n’ha afavorit la proliferació.

L’Ajuntament té prevista una fumigació als plataners del carrer de Bilbao, però no es farà efectiva fins d’aquí a 21 dies. Des del consistori expliquen que s’ha d’establir un període mínim que encara no s’ha complert per tal de posar en marxa un tractament fitosanitari específic.

Diversos veïns han expressat el malestar que els genera el fet de tenir aquest tipus d’insectes a casa. De fet, alguns comenten que desconeixien de quin tipus d’insecte es tractava, tot i que en pateixen les conseqüències a casa.

El tigre del plataner, conegut en l’àmbit científic amb el nom de Corythucha ciliata, és un insecte originari dels Estats Units que passa l’hivern sota l’escorça dels troncs i a les esquerdes de la fusta. Segons el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, el moment idoni per tractar químicament la plaga és quan l’insecte acaba la hibernació i inicia la primera posta, a la primavera.

Aquesta no és la primera vegada que els arbres de la ciutat tenen aquest problema. El Parc de l’Espanya Industrial, a Sants, va estar afectat per una plaga del mateix insecte el 2010. Més recentment, diversos barcelonins s’han vist afectats per problemes de xinxes a casa seva.