Pels volts de setembre, els veïns del número 15 del carrer de Tapioles, al Poble-sec, ja es van veure amb l’aigua al coll. L’edifici es troba enmig d’un procés de compravenda i temen que, un cop es formalitzi, la nova propietat no vulgui renovar-los els lloguers i apugi preus després de fer-hi obres. Les famílies s’han organitzat amb els sindicats del barri i el Sindicat de Llogateres per fer pinya i aconseguir quedar-se a la finca.

A l’immoble, de realitats n’hi ha tantes com inquilins. Són 15 pisos: quatre, buits; set, llogats i quatre més amb contractes de renda antiga. Aquest últim és el cas de la Fabiola, veïna del primer. El titular era el seu pare, que va morir, i la subrogació de dos anys acaba el febrer del 2023. El context de la Berta Figueroa, en canvi, és diferent: fa nou anys que viu a l’edifici i el seu lloguer finalitza al març.

La Berta Figueroa i la Fabiola, a l’escala de Tapioles, 15

A totes dues els preocupa haver-se d’acomiadar del Poble-sec i que no els renovin l’arrendament. De fet, alguns veïns ja estan fora de contracte i no els n’han fet un de nou, sinó que els el prorroguen mes a mes. “Ho passes molt malament, està tot enlaire. No saps què passarà exactament“, relata la Fabiola. A casa la Berta ja s’han mogut: “Hem buscat altres pisos per internet però està caríssim“, lamenta.

La futura propietat, Second House, es dedica a rehabilitar i vendre pisos

Però el que volen és quedar-se amb “un lloguer digne”, que no sigui desorbitat, i per aconseguir-ho han unit forces amb els col·lectius que defensen el dret a l’habitatge a Barcelona. Qui comprarà la finca és Second House, una empresa que es dedica precisament a adquirir, rehabilitar i vendre immobles. Per això sospiten que el pas següent a la compra serà apujar preus i empènyer-los, així, a marxar.

Els veïns de la finca fan pinya amb el Sindicat de Barri del Poble-sec i el Sindicat de Llogateres

“Això pot passar perquè hi ha lleis que permeten que, quan acaba un contracte, et facin fora sense donar-te cap explicació i puguin posar els preus que vulguin amb contractes nous“, critica, contundent, Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogateres. D’altra banda ─i després de diversos intents─, betevé ha pogut contactar amb Second House, que ha minimitzat el conflicte.

Segons l’empresa immobiliària, els veïns “s’han precipitat” perquè el procés de compravenda de Tapioles, 15, no ha culminat. Afirmen que la seva voluntat és avaluar cada cas de forma individual. Sigui com sigui, aquest mateix dijous els inquilins, el Sindicat de Llogateres i Second House es reuneixen per tractar la qüestió i els afectats esperen reconduir el seu futur.