Després de 15 anys de trajectòria, l’alberg Inout Hostel ha rebut la Medalla d’Honor de Barcelona pel seu projecte social i laboral. Es tracta d’un allotjament ubicat enmig de Collserola, molt compromès amb el medi ambient i amb una capacitat per a 250 persones. El que el fa especial de veritat però, és el personal que hi treballa: un 90% són persones amb discapacitat, majoritàriament intel·lectual.

Reduir l’atur de les persones amb discapacitat

María José Pujol, fundadora i gerent de l’Inout Hostel, explica que gairebé el 30 % de les persones amb discapacitat estan a l’atur. Amb l’objectiu de reduir aquest percentatge van iniciar el projecte social de l’Inout ara fa 15 anys i actualment donen feina a una cinquantena de persones. Esperen que en un futur puguin augmentar les places de l’alberg amb 70 llits addicionals i així poder contractar 10 persones més.

Una iniciativa pionera a Europa

El projecte de l’Inout Hostel ha estat reconegut prèviament per diversos guardons internacionals pel seu caràcter innovador. Quan l’Inout va obrir l’any 2004 no hi havia cap altre servei d’hoteleria i restauració en tot Europa que tingués el 90 % del personal amb discapacitat, explica Pujol. Posteriorment van sorgir altres iniciatives a Bilbao, Mallorca o Jerez que, inspirant-se en l’Inout, van agafar la idea i la van adaptar a la seva manera. Un projecte social que, segons Maria José Pujol, es pot repetir i n’hi hauria d’haver molts més, ja que és una oportunitat per mostrar les capacitats de les persones amb discapacitat.

Un calendari solidari per donar-se a conèixer

L’Inout Hostel fa 10 anys que publica un calendari solidari amb el suport de fotògrafs de renom, com ara Pepe Encinas, entre d’altres. Aquest any però, ho ha coordinat la fotògrafa Cristina Calderer i totes les imatges les han fet dones fotògrafes. Una eina que utilitzen per mostrar el seu dia a dia i donar a conèixer el seu projecte social.