El projecte Rius és una iniciativa de l’associació Hàbitats que va néixer l’any 1997 amb l’objectiu d’estimular la participació activa de la societat en la conservació i millora dels rius. L’àmbit d’intervenció són el conjunt de les conques fluvials de Catalunya, per bé que actualment també es desenvolupa en altres punts de l’estat, on s’impulsa per entitats de cada regió sota el nom Xarxa Projecte Rius.

Marina Codina, tècnica de projectes de d’aquesta associació, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que aquesta iniciativa de ciència ciutadana permet apropar la gent als rius i permetre que s’hi vinculin de forma més propera, tot fent-se corresponsables del seu estat.

Els resultats

El projecte ha anat incorporant canvis de metodologia i s’ha afinat la manera de prendre les dades des dels inicis. Les dades recollides pels voluntaris serveixen per elaborar un informe anual per conques i en àmbit global. Els resultats es fan arribar posteriorment a les institucions.

L’any 2017, com a exemple, es van fer 269 inspeccions corresponents a 175 trams diferents i distribuïts en 16 conques i subconques, tant internes com intercomunitàries. Es va detectar que un 71 % dels hàbitats presentaven alteracions o bé es trobaven empobrits. També destaca el fet que el bosc de ribera presentava una qualitat mitjana, o que la sequera de l’estiu i la tardor es feia palesa en les dades aportades pels voluntaris. Les dades obtingudes al llarg dels anys són consultables a través del web del projecte Rius.

Codina ressalta que la percepció de la població respecte als rius ha millorat, i que des del punt de vista pràctic tant l’Administració com els ens privats han fet esforços notables per millorar-los. Destaca que cada cop som més conscients de la importància dels rius, i que actualment en general som molt més respectuosos que ara fa uns quants anys.

Qui hi pot participar?

El projecte Rius és una iniciativa oberta a tothom. Hi pot participar qualsevol persona o col·lectiu i no és necessari tenir coneixements previs sobre els rius. El primer pas és realitzar una breu formació tècnica prèvia, on es duu a terme un exemple pràctic d’inspecció del riu,  i després escollir un tram de riu proper i accessible on dur a terme les mesures. Els voluntaris fan dues mesures cada any i han de signar un document de compromís.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera  a Marina Codina  ‘El matí de Barcelona’, de betevé: