Segons l’informe elaborat per Feminicidio.net, a Catalunya han mort assassinades 163 dones a mans d’homes en els últims vuit anys. La majoria d’aquestes dones són víctimes de les seves parelles, però l’estudi també destaca que un 10% dels casos són feminicidis familiars, és a dir, perpetrats per membres de la família com ara fills, germans, nets, oncles o avis.

L’estudi, fet amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, també destaca que el 61 % dels feminicidis que es registren a Catalunya es produeixen a Barcelona. Segons Graciela Atenció, directora de Feminicidios.net, això “no vol dir que sigui on més crims es cometen”. De fet, ha destacat que Catalunya és l’indret on es registren taxes més baixes de feminicidis d’Europa i també del món.

Montserrat Vila, presidenta de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, ha explicat que aquests assassinats tenen origen en la normalització i la banalització de les violències com “que et toquin el cul al carrer” o “que t’assetgin a la feina”. Els homicidis, segons Vila, són l’expressió més extrema d’aquestes violències.  Vila ha afegit que no hi ha societat que no pateixi violència masclista i que la solució passa, en part, per educar en la igualtat als infants des que són petits. Segons Vila, les vagues del 8 de març i les manifestacions en contra de sentències com la de “la Manada” indiquen que és un moment de canvi i que això genera reaccions en contra com les del partit d’ultradreta Vox.

Arxivades el  40 % de les denúncies

A banda de l’informe sobre els feminicidis, també s’han analitzat les dades del 2017 publicades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Segons aquest document, a Barcelona només es van condemnar el 15 % de les denúncies per violència masclista en la parella, mentre que un 40 % van ser arxivades. En aquest sentit, Atencio ha reclamat un canvi de la “justícia patriarcal “espanyola i ha recordat que es rebutgen més de la meitat de les ordres d’allunyament que es sol·liciten. Graciela Atencio, directora de Feminicidio.net assenyala que cal que la societat civil a través d’observatoris i associacions fiscalitzi l’actuació de l’estat “per arribar allà on no arriben les institucions”.

Aquestes dades arriben una setmana abans del Dia Internacional de les Dones, el 8 de març. L’any passat ja es van celebrar mobilitzacions massives durant la jornada de vaga. Una convocatòria que es repeteix enguany.